Economie & Ondernemen

Ortega’s Nicaragua keurt de privatisering van drinkwaterdiensten goed

15 november 2020

Redactie

Het Nicaraguaanse parlement, gecontroleerd door de partij van de linkse president Daniel Ortega, heeft donderdag een hervorming goedgekeurd die de deur zal openen voor de privatisering van drinkwatervoorzieningen in het Midden-Amerikaanse land.

Zeventig parlementariërs van de regerende partij stemden voor wijziging van de wet om concessies toe te staan aan particuliere bedrijven voor het leveren van drinkwater en sanitaire voorzieningen in sommige delen van het land. Zestien onthielden zich van stemming. De waterdiensten van Nicaragua worden momenteel gecontroleerd door de overheid.

“Het opent niet alleen de deuren voor de privatisering van water, het opent alle poorten”, zei Ruth Selma Herrera, voormalig directeur van het openbare Aquaduct en Rioolbedrijf van Nicaragua. Walmaro Gutierrez, parlementslid voor het regerende Sandinistische Nationale Bevrijdingsfront van Ortega, zei dat de waterhervorming tot doel heeft “de dienst te moderniseren en naar plattelandsgemeenschappen te brengen zonder toegang tot drinkwater.” Hij zei dat de waterdienst niet geprivatiseerd zou worden omdat “het de regering is die de concessies zal verlenen.”

Ortega verzette zich tegen de privatisering van water toen hij van 1990 tot 2006 de leider van de oppositie was. In die periode privatiseerden de conservatieve regeringen van Nicaragua de energie- en telecommunicatiesystemen van het land. “Ze willen profiteren van het water om geld te verdienen”, zei Herrera, die in 2005 een sociale beweging leidde die voormalig president Enrique Bolanos afhield van zijn pogingen tot privatisering van water.

Het openbare waterbedrijf in Nicaragua heeft jarenlang miljoenen dollars aan verliezen geleden waardoor het niet kon investeren in uitbreiding van zijn diensten.

Mercopress

Gerelateerde berichten

Gaat het dan economisch toch de goede kant uit met Latijns-Amerika? De regio en de OESO – Deel 2: de drie C’s, Chili, Colombia en Costa Rica

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO, of OECD in het Engels) staat bekend als de ‘club van rijke landen’. Van oudsher stimuleert zij landen in met name het Noord-Atlantisch gebied hun sociaaleconomisch beleid op elkaar af te stemmen. Vrije handel wordt door de OESO niet alleen gezien als doel maar ook als middel om de economieën van de lidstaten te laten groeien en daarmee de welvaart van de inwoners te doen toenemen. Democratie en goed bestuur zijn voorwaarden voor ontwikkeling. Sinds het einde van de Koude Oorlog breidt de organisatie zich buiten het Noord-Atlantisch gebied vooral uit in Latijns-Amerika en werd Mexico als eerste ‘voormalige Derde Wereldland’ in 1994 volwaardig lid. In dit artikel wordt ingegaan op de uitbreiding van de OESO met drie Latijns-Amerikaanse landen, Chili, Colombia en binnenkort Costa Rica.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This