Economie & Ondernemen

Ortega’s Nicaragua keurt de privatisering van drinkwaterdiensten goed

15 november 2020

Redactie

Het Nicaraguaanse parlement, gecontroleerd door de partij van de linkse president Daniel Ortega, heeft donderdag een hervorming goedgekeurd die de deur zal openen voor de privatisering van drinkwatervoorzieningen in het Midden-Amerikaanse land.

Zeventig parlementariërs van de regerende partij stemden voor wijziging van de wet om concessies toe te staan aan particuliere bedrijven voor het leveren van drinkwater en sanitaire voorzieningen in sommige delen van het land. Zestien onthielden zich van stemming. De waterdiensten van Nicaragua worden momenteel gecontroleerd door de overheid.

“Het opent niet alleen de deuren voor de privatisering van water, het opent alle poorten”, zei Ruth Selma Herrera, voormalig directeur van het openbare Aquaduct en Rioolbedrijf van Nicaragua. Walmaro Gutierrez, parlementslid voor het regerende Sandinistische Nationale Bevrijdingsfront van Ortega, zei dat de waterhervorming tot doel heeft “de dienst te moderniseren en naar plattelandsgemeenschappen te brengen zonder toegang tot drinkwater.” Hij zei dat de waterdienst niet geprivatiseerd zou worden omdat “het de regering is die de concessies zal verlenen.”

Ortega verzette zich tegen de privatisering van water toen hij van 1990 tot 2006 de leider van de oppositie was. In die periode privatiseerden de conservatieve regeringen van Nicaragua de energie- en telecommunicatiesystemen van het land. “Ze willen profiteren van het water om geld te verdienen”, zei Herrera, die in 2005 een sociale beweging leidde die voormalig president Enrique Bolanos afhield van zijn pogingen tot privatisering van water.

Het openbare waterbedrijf in Nicaragua heeft jarenlang miljoenen dollars aan verliezen geleden waardoor het niet kon investeren in uitbreiding van zijn diensten.

Mercopress

Gerelateerde berichten

Vrijhandelskampioen of groene kampioen?

Vrijhandelskampioen of groene kampioen?

De onderhandelingen van het handelsverdrag tussen de EU en Mercosur duurden 20 jaar en nu blijkt ook de politieke goedkeuring uiterst moeizaam te verlopen. Hoewel er veel op het spel staat, onttrekt dit proces zich goeddeels aan het zicht. La Chispa dook er in en verhaalt over klimaatzorgen, Chinese invloed, ondemocratische achterdeurtjes binnen de EU, en opmerkelijke rollen voor Oostenrijk én de Braziliaanse president Bolsonaro.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This