Economie & Ondernemen

Naar verwachting maakt Argentinië verlenging van de deadline voor schuldenaanbod officieel

11 mei 2020

Redactie

Argentinië bereidt zich voor om de deadline voor zijn schuldenaanbod te verlengen tot 22 mei. De regering zal deze maandag een verlenging publiceren in het Staatsblad, als onderdeel van de volgende stappen van president Alberto Fernández bij de herstructurering van de schuld. In het weekend was al een deadline verlengd voor schuldeisers om een eerste bod te accepteren om $ 65 miljard aan buitenlandse obligaties te ruilen.

Dagen vóór de oorspronkelijke deadline op vrijdag hadden de drie grootste schuldeisersgroepen van het land de voorwaarden van het bod al afgewezen, waarbij aan obligatiehouders werd gevraagd om aanzienlijke renteverliezen te nemen en een uitstelperiode van drie jaar in te stellen voordat betalingen werden gedaan. “De onderhandelingen gaan door, niets is gesloten”, zei Fernández zaterdag in een radio-interview. “Niemand wil in gebreke blijven.”

De deadline van 22 mei vindt ook plaats wanneer ongeveer $ 500 miljoen aan vertraagde rentebetalingen verschuldigd is. Als er op die datum geen overeenstemming wordt bereikt of contant wordt betaald, leidt dit tot een verzuim. Argentinië heeft de steun gekregen van het Internationaal Monetair Fonds en academici, onder wie Joseph Stiglitz en Jeffrey Sachs, en benadrukte dat zelfs voordat de pandemie van het coronavirus zijn economie begon te vernielen, het niet in staat was te betalen wat verschuldigd was.

Door de verlenging zou er tijd zijn voor meer gesprekken met de schuldeisersgroepen die het oorspronkelijke voorstel hadden verworpen, omdat het schuldbeleggers met oneerlijke verliezen zou opzadelen. Om de deal te sluiten, heeft Argentinië de steun nodig van schuldeisers die ten minste twee derde van de nominale waarde van de uitstaande obligaties bezitten. Minister van Economie Martin Guzman zei vorige week dat het land openstaat om de exacte voorwaarden van het bod aan te passen, zolang het Argentinië maar met een duurzame schuldenlast achterlaat.

De economie van Argentinië, een grootmacht in de landbouwsector, staat op het punt om voor het derde opeenvolgende jaar in 2020 te krimpen en kampt met een steeds groter wordende kloof tussen de officiële en niet-officiële wisselkoersen als gevolg van kapitaalcontroles en jaarlijkse inflatie die nog steeds boven de 48% zweeft.

Afgelopen zondag zei het ministerie van Economie onder leiding van Martin Guzman dat het oplossen van de schuldsituatie in Argentinië een staatsbeleid is Hij haalde een video aan in het regeringsgebouw waar Fernández wordt afgebeeld met alle provinciale gouverneurs, zelfs van de oppositie, waarin staat dat “we verenigd zijn onder één vlag met als doel een duurzame toekomst voor Argentinië te bereiken.”

President Fernández anticipeerde zaterdag, na het ontbijt met Guzman, dat zodra de deadline van maandag 11 mei voorbij is, “we de volgende stappen zullen definiëren”.

Mercopress

Gerelateerde berichten

Van de ene crisis naar de andere- De onevenwichtige Argentijnse economie in vogelvlucht

Van de ene crisis naar de andere- De onevenwichtige Argentijnse economie in vogelvlucht

Argentinië is gewend aan periodes van recessies, koersschommelingen, hoge inflatie, wanbetalingen en sterk fluctuerende armoede. Dat komt mede door wisselvallig financieel en macro-economisch beleid. Tijdens de huidige sociaaleconomische problemen rees de ster van econoom Javier Milei als verpersoonlijking van het anti-establishment. Op 19 november strijdt hij in de tweede ronde van de verkiezingen om het presidentschap in een nek-aan-nekrace met Sergio Massa van de regerende peronistische partij.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This