Economie & Ondernemen

Minder buitenlandse investeringen in Brazilië

31 mei 2020

De houding van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro in de coronacrisis doet het imago van zijn land in het buitenland geen goed. Buitenlandse investeerders stoppen massaal hun investeringen in Brazilië. In april 2019 stond het bedrag van directe buitenlandse investeringen op 5.1 miljard, terwijl in april van dit jaar nog maar 234 miljoen geïnvesteerd werd. Dit is het laagste cijfer sinds 1995, aldus de centrale bank. Ook buitenlandse investeringen in de aandelenmarkt van São Paulo zijn gekelderd. Bolsonaro zelf zegt ondertussen dat het imago van Brazilië in het buitenland geschonden is door “de linkse internationale pers.”

Volgens Henrique Castro, econoom bij de Fundação Getulio Vargas (FGV), verkeert Brazilië op economisch gebied momenteel in een zeer onzekere situatie, waardoor buitenlandse beleggers concluderen dat investeren te riskant is. Dit heeft overigens niet alleen te maken met de coronacrisis. Al vorig jaar begonnen buitenlandse investeringen terug te lopen, wat volgens Castro te maken had met het langzame tempo waarop Brazilië hervormingen doorvoert. Alleen als de overheid sterke signalen geeft dat het noodzakelijke economische hervormingen door zal voeren zullen investeerders terugkeren, aldus Castro. Ook Andre Perfeito, hoofd economie bij consultancy bedrijf Necton, zegt dat buitenlandse investeerders zich “ongemakkelijk” voelen door het “gebrek aan plannen” dat de overheid laat zien.

Economische hervormingen zijn met de coronacrisis en de politieke crisis waar Bolsonaro’s regering zich in bevindt naar de achtergrond geschoven. Het gaat hier onder andere om beschuldigingen dat de president zijn invloed zou willen doen gelden bij de federale politie. De internationale pers wordt ondertussen steeds kritischer. Zo noemde the Telegraph Bolsonaro een paar dagen geleden “de man die Brazilië brak.”  Volgens Oliver Stuenkel, professor internationale relaties bij FGV, is dit een groot risico voor het land. Hij benadrukt dat Brazilië te maken kan krijgen met “boycots van exportproducten in Europa” en “verlies van internationale invloed.” Ook zou het land “compleet geïsoleerd” kunnen raken, “zonder bondgenoten,” zeker als Donald Trump, Bolsonaro’s belangrijkste medestander, niet herkozen wordt.

Latin American Herald Tribune

Gerelateerde berichten

Van de ene crisis naar de andere- De onevenwichtige Argentijnse economie in vogelvlucht

Van de ene crisis naar de andere- De onevenwichtige Argentijnse economie in vogelvlucht

Argentinië is gewend aan periodes van recessies, koersschommelingen, hoge inflatie, wanbetalingen en sterk fluctuerende armoede. Dat komt mede door wisselvallig financieel en macro-economisch beleid. Tijdens de huidige sociaaleconomische problemen rees de ster van econoom Javier Milei als verpersoonlijking van het anti-establishment. Op 19 november strijdt hij in de tweede ronde van de verkiezingen om het presidentschap in een nek-aan-nekrace met Sergio Massa van de regerende peronistische partij.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This