Economie & Ondernemen

Miljoenen in de pijplijn

7 februari 2020

Managing director en chief executive officer van Staatsolie, Rudolf Elias, sprak in de eerste week van februari uitgebreid tijdens de conferentie Spotlight on Energy, over de enorme voordelen die komen aan het einde van het jaar. Spotlight on Energy is een jaarlijkse energieconferentie in Trinidad en Tobago, georganiseerd door de Energy Chamber van dat land.

“Het blok is groter dan Trinidad en Tobago”, zei Elias terwijl hij een kaart van Blok 58 en andere omliggende blokken liet zien. Hij gaf aan dat het dichtbij de zestien ontdekkingen van ExxonMobil in het Guyanese Stabroek-blok ligt. “Dit is een bijzonder interessante periode voor Staatsolie”, zei de directeur. Suriname zal volgens hem honderden miljoenen dollars kunnen verdienen door concessies uit te geven voor de ondiepe waterblokken.

Het bedrijf is al begonnen dit te doen sinds ExxonMobil met haar exploratie is begonnen in het Guyana-Suriname-bekken van de Atlantische Oceaan. Om geen kansen verloren te laten gaan heeft het bedrijf een groot oppervlak van ondiep water voor de kust van Suriname bestudeerd, waarvoor er enorm veel data is verzameld. Volgens Elias is er veel belangstelling voor olieboringen in het gebied. De ceo van Staatsolie voegde hier aan toe dat Staatsolie er naar zal streven om joint ventures met geïnteresseerde partijen te vormen.

“We willen deze mogelijk ergens in de tweede helft van 2020 op de markt brengen”, zei Elias. Het Franse Total stemde bijvoorbeeld in om Apache 100 miljoen dollar te betalen voor een belang van vijftig procent in Blok 58. Dat komt neer op meer dan vijf keer de schamele 18 miljoen Amerikaanse dollar die Guyana met ExxonMobil afgesproken had voor exploratie van het Stabroek-blok van 6,6 miljoen hectare.

De kansen van Suriname houden daar niet op. Elias onthulde dat Apache meer dan vijftig boorbare vooruitzichten in Blok 58 heeft geïdentificeerd. Andere oliemaatschappijen bereiden zich ook voor op het boren in Surinaamse blokken, waaronder de Amerikaanse oliegigant Kosmos Energy en het Britse Tullow Oil. Ook Petronas, een Maleisische oliemaatschappij, zoekt partners om in Suriname haar geluk te beproeven. “We hebben een heel opwindend jaar voor de boeg”, zei Elias.

Olie kan een land echter niet alleen steenrijk maken, maar ook straatarm.” Welke kant Suriname opgaat, hangt af van de sterkte van de instituties in het land” zegt de Nederlandse energie-deskundige Lucia van Geuns. Het goede nieuws is volgens haar dat Suriname, in tegenstelling tot buurland Guyana, al decennia ervaring heeft met het oppompen van olie. “Staatsolie is een goed functionerend overheidsbedrijf in Suriname, waar ervaren mensen werken.”

Bronnen: dagbladdewest.com, hcss.nl

Gerelateerde berichten

Van de ene crisis naar de andere- De onevenwichtige Argentijnse economie in vogelvlucht

Van de ene crisis naar de andere- De onevenwichtige Argentijnse economie in vogelvlucht

Argentinië is gewend aan periodes van recessies, koersschommelingen, hoge inflatie, wanbetalingen en sterk fluctuerende armoede. Dat komt mede door wisselvallig financieel en macro-economisch beleid. Tijdens de huidige sociaaleconomische problemen rees de ster van econoom Javier Milei als verpersoonlijking van het anti-establishment. Op 19 november strijdt hij in de tweede ronde van de verkiezingen om het presidentschap in een nek-aan-nekrace met Sergio Massa van de regerende peronistische partij.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This