Economie & Ondernemen

Mercosur is klaar om milieuproblemen aan te pakken die de handelsovereenkomst met de EU tot stilstand hebben gebracht

15 december 2020

Redactie

De Mercosur-landen zullen de milieuproblemen aanpakken die door de Europese Unie zijn geuit en die de ratificatie van een vrijhandelsovereenkomst tussen de twee handelsblokken hebben vertraagd, zei de Argentijnse minister van Buitenlandse Zaken afgelopen maandag. Sommige EU-landen hebben hun bezorgdheid geuit over de voorlopige overeenkomst die vorig jaar met Mercosur-landen is gesloten vanwege de aanhoudende ontbossing van de Amazone en het vermeende gebrek aan respect voor Europese normen.

“We begrijpen dat er voor Europa een milieuprobleem is. Het is een geldig probleem dat we  ook ons probleem hebben gemaakt”, zei Felipe Solá, de minister van Buitenlandse Zaken van Argentinië die het roterende voorzitterschap van Mercosur zal overnemen. “En we zijn bereid om erover te praten en natuurlijk te zien welke overeenkomst we kunnen bereiken.” Solá zei dat zijn land – dat samen met Brazilië, Paraguay en Uruguay een van de vier volwaardige leden van Mercosur is – zijn eigen zorgen had over de impact van de deal op de privésector van Argentinië.

Hij drong er ook op aan dat elk mechanisme voor het opleggen van sancties in twee richtingen moet werken. “Als er sancties zouden komen tussen twee grote regio’s, dan zou dat wederkerig moeten zijn”, zei Solá, voorafgaand aan een virtuele bijeenkomst van ministers van Buitenlandse Zaken uit Europa, LatijnsAmerika en het Caribisch gebied.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Heiko Maas, die de bijeenkomst organiseerde omdat zijn land het roulerend voorzitterschap van de EU bekleedt, zei dat een proces van dialoog tussen het 27-landenblok en Mercosur noodzakelijk was, “ook met het maatschappelijk middenveld en het bedrijfsleven dat antwoorden geeft op de resterende open vragen over klimaatbescherming en duurzaamheid.”

De overeenkomst is het resultaat van twee decennia onderhandelen. Het zou een markt van ongeveer 800 miljoen mensen integreren, de meeste tarieven op EU-export afschaffen, grenscontroles versoepelen, bureaucratie verminderen en de politieke en culturele banden versterken.

Mercopress

Gerelateerde berichten

Vrijhandelskampioen of groene kampioen?

Vrijhandelskampioen of groene kampioen?

De onderhandelingen van het handelsverdrag tussen de EU en Mercosur duurden 20 jaar en nu blijkt ook de politieke goedkeuring uiterst moeizaam te verlopen. Hoewel er veel op het spel staat, onttrekt dit proces zich goeddeels aan het zicht. La Chispa dook er in en verhaalt over klimaatzorgen, Chinese invloed, ondemocratische achterdeurtjes binnen de EU, en opmerkelijke rollen voor Oostenrijk én de Braziliaanse president Bolsonaro.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This