Economie & Ondernemen

Mercosur is klaar om milieuproblemen aan te pakken die de handelsovereenkomst met de EU tot stilstand hebben gebracht

15 december 2020

Redactie

De Mercosur-landen zullen de milieuproblemen aanpakken die door de Europese Unie zijn geuit en die de ratificatie van een vrijhandelsovereenkomst tussen de twee handelsblokken hebben vertraagd, zei de Argentijnse minister van Buitenlandse Zaken afgelopen maandag. Sommige EU-landen hebben hun bezorgdheid geuit over de voorlopige overeenkomst die vorig jaar met Mercosur-landen is gesloten vanwege de aanhoudende ontbossing van de Amazone en het vermeende gebrek aan respect voor Europese normen.

“We begrijpen dat er voor Europa een milieuprobleem is. Het is een geldig probleem dat we  ook ons probleem hebben gemaakt”, zei Felipe Solá, de minister van Buitenlandse Zaken van Argentinië die het roterende voorzitterschap van Mercosur zal overnemen. “En we zijn bereid om erover te praten en natuurlijk te zien welke overeenkomst we kunnen bereiken.” Solá zei dat zijn land – dat samen met Brazilië, Paraguay en Uruguay een van de vier volwaardige leden van Mercosur is – zijn eigen zorgen had over de impact van de deal op de privésector van Argentinië.

Hij drong er ook op aan dat elk mechanisme voor het opleggen van sancties in twee richtingen moet werken. “Als er sancties zouden komen tussen twee grote regio’s, dan zou dat wederkerig moeten zijn”, zei Solá, voorafgaand aan een virtuele bijeenkomst van ministers van Buitenlandse Zaken uit Europa, LatijnsAmerika en het Caribisch gebied.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Heiko Maas, die de bijeenkomst organiseerde omdat zijn land het roulerend voorzitterschap van de EU bekleedt, zei dat een proces van dialoog tussen het 27-landenblok en Mercosur noodzakelijk was, “ook met het maatschappelijk middenveld en het bedrijfsleven dat antwoorden geeft op de resterende open vragen over klimaatbescherming en duurzaamheid.”

De overeenkomst is het resultaat van twee decennia onderhandelen. Het zou een markt van ongeveer 800 miljoen mensen integreren, de meeste tarieven op EU-export afschaffen, grenscontroles versoepelen, bureaucratie verminderen en de politieke en culturele banden versterken.

Mercopress

Gerelateerde berichten

Van de ene crisis naar de andere- De onevenwichtige Argentijnse economie in vogelvlucht

Van de ene crisis naar de andere- De onevenwichtige Argentijnse economie in vogelvlucht

Argentinië is gewend aan periodes van recessies, koersschommelingen, hoge inflatie, wanbetalingen en sterk fluctuerende armoede. Dat komt mede door wisselvallig financieel en macro-economisch beleid. Tijdens de huidige sociaaleconomische problemen rees de ster van econoom Javier Milei als verpersoonlijking van het anti-establishment. Op 19 november strijdt hij in de tweede ronde van de verkiezingen om het presidentschap in een nek-aan-nekrace met Sergio Massa van de regerende peronistische partij.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This