Economie & Ondernemen

Kleine koffieboeren Colombia bedreigt door corona

3 mei 2020

De winst van kleine koffieboeren in Colombia wordt ernstig bedreigd door de coronacrisis. Wereldwijd is de vraag naar koffie gestegen, omdat consumenten voedsel hamsteren in supermarkten. De meeste kleine Colombiaanse koffieboeren verkopen echter aan een andere markt: specialiteitskoffie die vooral wordt afgenomen door de horeca. De Vereniging voor Specialiteitskoffie waarschuwt dat veel kleine bedrijven faillissement riskeren en vreest vooral voor de inkomsten boeren die deze koffie leveren. Zij hebben vaak weinig om op terug te vallen.

Een van deze boeren is Miguel Fajardo. Hij heeft er jaren over gedaan om zijn koffieboerderij op te bouwen nadat zijn vader’s bedrijf failliet gegaan was. De koffie die hij produceert is van hoge kwaliteit en wordt vooral verkocht aan cafés en restaurants. De afgelopen weken zag hij 50 procent van zijn bestellingen in rook opgaan en hij vreest dat deze trend de komende tijd zal doorzetten aangezien veel horeca wereldwijd gesloten blijft.

Fajardo was juist begonnen met de productie van kwaliteitskoffie omdat de prijs daarvan stabieler en eerlijker is. Zo heeft hij een beter bestaan op kunnen bouwen dan veel van zijn collega’s. Hij vreest echter dat met de nieuwe economische onzekerheid veel boeren zoals hij weer “terug bij af” zullen zijn. Ze zijn met name afhankelijk van de luxere markt in landen zoals het Verenigd Koninkrijk, waar momenteel alle horeca gesloten is.

BBC

Gerelateerde berichten

Van de ene crisis naar de andere- De onevenwichtige Argentijnse economie in vogelvlucht

Van de ene crisis naar de andere- De onevenwichtige Argentijnse economie in vogelvlucht

Argentinië is gewend aan periodes van recessies, koersschommelingen, hoge inflatie, wanbetalingen en sterk fluctuerende armoede. Dat komt mede door wisselvallig financieel en macro-economisch beleid. Tijdens de huidige sociaaleconomische problemen rees de ster van econoom Javier Milei als verpersoonlijking van het anti-establishment. Op 19 november strijdt hij in de tweede ronde van de verkiezingen om het presidentschap in een nek-aan-nekrace met Sergio Massa van de regerende peronistische partij.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This