Economie & Ondernemen

IAO: Alarmerend hoge werkloosheid onder jongeren in Latijns Amerika

30 januari 2020

Volgens het jaarlijkse rapport van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) heeft Latijns Amerika te kampen met de hoogste werkloosheid onder jongeren in het afgelopen decennium.

Uit het rapport blijkt dat bijna twaalf miljoen jongeren tussen de 15 en 21 jaar (ongeveer 20 procent) werk zoeken, het hoogste percentage in de afgelopen tien jaar. Men vreest dat dit in 2020 verder oploopt wegens verwachte zwakke economische groei.

Het IAO waarschuwt dat de arbeidsmarkt in Latijns Amerika en het Caribisch gebied in een onzekere periode verkeert. De toenemende werkeloosheid is daarvan een signaal.

“Het gebrek aan fatsoenlijk werk voor jonge mensen is vaak een bron van ontmoediging en frustratie. Dit is terug te zien in de recente protesten in de regio, met eisen voor verandering en een betere toekomst,” stelt de voorzitter van de regionale IAO, Juan Hunt.

De werkloosheid vertoont een lichte stijging, maar dat betekent in feite dat meer dan 25 miljoen mensen actief op zoek zijn naar werk en het niet kunnen vinden, zo melden de specialisten die het rapport hebben voorbereid.

Werkloosheid nam toe in negen van de veertien Latijns-Amerikaanse landen die zijn meegenomen in de studie. Met name vrouwen hebben hiermee te maken.
Volgens Juan Hunt beïnvloedt de afgezwakte economische groei sinds 2018 zowel de structuur als de kwaliteit van banen.

De IAO is zeer bezorgd over het feit dat een op de vijf jongeren geen baan heeft in Latijns Amerika.

Telesur

Gerelateerde berichten

Vrijhandelskampioen of groene kampioen?

Vrijhandelskampioen of groene kampioen?

De onderhandelingen van het handelsverdrag tussen de EU en Mercosur duurden 20 jaar en nu blijkt ook de politieke goedkeuring uiterst moeizaam te verlopen. Hoewel er veel op het spel staat, onttrekt dit proces zich goeddeels aan het zicht. La Chispa dook er in en verhaalt over klimaatzorgen, Chinese invloed, ondemocratische achterdeurtjes binnen de EU, en opmerkelijke rollen voor Oostenrijk én de Braziliaanse president Bolsonaro.

Lees meer
De verwoestende milieu-impact van Chinese invloed in Latijns-Amerika

De verwoestende milieu-impact van Chinese invloed in Latijns-Amerika

Zoals de Duitse internationale media-outlet DW opmerkte, waren Chinese bedrijven tot een paar jaar geleden relatief onbekend in Latijns-Amerika, maar hun directe investeringen in de regio bedragen sinds 2010 gemiddeld ongeveer $ 10 miljard per jaar, en dit heeft een zwaar schadelijk effect op de milieu, volgens de Economische Commissie van de Verenigde Naties voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied (ECLAC).

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This