Economie & Ondernemen

Grote Europese investeerders waarschuwen Brazilië voor desinvestering als de ontbossing van de Amazone niet wordt gestopt

23 juni 2020

Redactie

Grote Europese investeerders waarschuwen Brazilië voor desinvestering als de ontbossing van de Amazone niet wordt gestopt

Grote Europese investeringsmaatschappijen hebben gezegd dat ze zullen stoppen met investeringen in rundvleesproducenten, graanhandelaren en zelfs staatsobligaties in Brazilië als ze geen vooruitgang zien bij het oplossen van de stijgende vernietiging van het Amazone regenwoud.

De toenemende bedreigingen van investeerders met meer dan $ 2 biljoen aan beheerd vermogen, waaronder het in Finland gevestigde Nordea en het Britse Legal and General Investment Management (LGIM), laten zien hoe de particuliere sector wereldwijde actie onderneemt om ’s werelds grootste regenwoud te beschermen. De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft de diplomatieke druk op deze kwestie naast zich neergelegd.

De ontbossing van de Braziliaanse Amazone steeg naar een hoogste punt in 11 jaar in 2019, het eerste jaar van president Bolsonaro, en is in de eerste vijf maanden van 2020 met nog eens 34% gestegen, volgens voorlopige gegevens van INPE, het onderzoeksinstituut van de regering. De rechtse populist heeft de bescherming van het milieu verzwakt en riep op tot meer mijnbouw en landbouw in het Amazonegebied.

“De trends die we in Brazilië hebben gezien, zijn zeer zorgwekkend”, zegt Daniela da Costa-Bulthuis, portefeuillebeheerder van Brazilië voor de in Nederland gevestigde vermogensbeheerder Robeco. “Je ziet sinds vorig jaar een ontmanteling van de regelgevingsmechanismen van milieubeheersing.”

Het persbureau van Bolsonaro verdedigde vorig jaar het milieurecord van Brazilië tegen kritiek van wereldleiders, aangezien verwoestende branden in de Amazone wereldwijde verontwaardiging veroorzaakten. Tot dusver is de bedrijfsdruk effectiever gebleken om de aandacht van Brazilië voor het milieu te verleggen.

Een wetsvoorstel dat oorspronkelijk door Bolsonaro was voorgesteld om eigendomsbewijzen toe te kennen voor onregelmatig afgehandelde openbare gronden, een maatregel die de ontbossing aanmoedigt, kon in mei niet tot stemming komen en wordt nu voor onbepaalde tijd uitgesteld nadat meer dan veertig voornamelijk Europese bedrijven de Braziliaanse export dreigden te boycotten.

In september vorig jaar ondertekenden 230 institutionele beleggers een brief waarin werd opgeroepen tot dringende maatregelen om de brand in het Amazone regenwoud te bestrijden, waarbij wereldwijde aandacht werd getrokken. De zeven vermogensbeheerders Firma Storebrand, AP7, KLP, DNB Asset Management, Robeco, Nordea Asset Management en LGIM gingen verder met de dreiging van desinvestering als er geen vooruitgang wordt geboekt.  De bedrijven hebben meer dan $ 5 miljard aan investeringen gerelateerd aan Brazilië, waaronder wereldwijde graanhandelaren met grote activiteiten in het land.

Het grootste pensioenfonds van Noorwegen, KLP, zei dat het contact had met handelsbedrijven Archer Daniels Midland (ADM), Cargill en Bunge en beoordeelde of hun milieubeleid voldoende was. In antwoord op vragen over desinvestering beschreven Cargill en Bunge een reeks inspanningen om ontbossing uit hun toeleveringsketens te verwijderen, daarbij verwijzend naar hun naleving van het “Amazon Soy Moratorium”. In die vrijwillige overeenkomst beloofden grote handelsbedrijven, waaronder Cargill, Bunge en ADM, om geen soja te kopen van delen van de Amazone die sinds 2008 ontbost zijn.

Braziliaanse vleesreuzen, JBS, Minerva en Marfrig, zeiden in afzonderlijke verklaringen dat ze zich inzetten om de ontbossing van het Amazonewoud uit hun toeleveringsketens te elimineren en hun inspanningen te beschrijven.

Mercopress

Gerelateerde berichten

Van de ene crisis naar de andere- De onevenwichtige Argentijnse economie in vogelvlucht

Van de ene crisis naar de andere- De onevenwichtige Argentijnse economie in vogelvlucht

Argentinië is gewend aan periodes van recessies, koersschommelingen, hoge inflatie, wanbetalingen en sterk fluctuerende armoede. Dat komt mede door wisselvallig financieel en macro-economisch beleid. Tijdens de huidige sociaaleconomische problemen rees de ster van econoom Javier Milei als verpersoonlijking van het anti-establishment. Op 19 november strijdt hij in de tweede ronde van de verkiezingen om het presidentschap in een nek-aan-nekrace met Sergio Massa van de regerende peronistische partij.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This