Economie & Ondernemen

Ford verlaat na ruim een eeuw Brazilië

15 januari 2021

Rond half januari kondigde de Amerikaanse autofabrikant Ford aan dat het haar drie fabrieken in Brazilië zal sluiten. Daarmee komt een einde aan de productie van Fords die begon in 1919 in dat land.

Volgens het persbericht van het bedrijf zal de productie met onmiddellijke ingang gestaakt worden, “omdat de COVID-19 pandemie de huidige overcapaciteit verder versterkt bij een dalende verkoop en aanhoudende verliezen”. Volgens de bedrijfsvakbonden zullen zo’n 4.800 werknemers hun baan verliezen.

Tegelijkertijd gaf Ford aan dat het haar Zuid-Amerikaanse hoofdkantoor, ontwikkelingscentrum en testlocaties in Brazilië zal handhaven.

“Na meer dan een eeuw aanwezigheid in Zuid-Amerika en in Brazilië weten we dat dit een moeilijke maar noodzakelijke beslissing is om te komen tot een gezonde en duurzame bedrijfsvoering”, aldus Jim Farley, directeur en CEO van Ford. “We gaan in de richting van een kleinschalig, flexibel productiemodel, waarbij we de productie in Brazilië stopzetten maar onze klanten blijven bedienen met enkele van de beste en meest opwindende voertuigen uit ons wereldwijde aanbod.” Deze voertuigen zullen vanuit Argentinië, Uruguay en elders aangevoerd worden.

Het besluit van Ford is een nieuwe slag voor Brazilië, waar al sinds 2014 een economische crisis heerst, verergerd door de huidige coronapandemie. De officiële nationale werkloosheid nadert de vijftien procent, maar dat is volgens economen een veel te lage schatting.

Fabio Wajngarten, woordvoerder van president Jair Bolsonaro, zei op Twitter dat Fords besluit “niets van doen heeft met Braziliës politieke, economische of juridische situatie”. “Iedereen die iets anders zegt, liegt en is een aandachtzoeker.”

Ondanks de crisis was Ford over 2020 het vijfde meest verkochte automerk in Brazilië, met een marktaandeel van zeven procent.

Bron: AP

Gerelateerde berichten

Van de ene crisis naar de andere- De onevenwichtige Argentijnse economie in vogelvlucht

Van de ene crisis naar de andere- De onevenwichtige Argentijnse economie in vogelvlucht

Argentinië is gewend aan periodes van recessies, koersschommelingen, hoge inflatie, wanbetalingen en sterk fluctuerende armoede. Dat komt mede door wisselvallig financieel en macro-economisch beleid. Tijdens de huidige sociaaleconomische problemen rees de ster van econoom Javier Milei als verpersoonlijking van het anti-establishment. Op 19 november strijdt hij in de tweede ronde van de verkiezingen om het presidentschap in een nek-aan-nekrace met Sergio Massa van de regerende peronistische partij.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This