Economie & Ondernemen

EU en Mercosur sluiten handelsakkoord

29 juni 2019

EU en Mercosur sluiten handelsakkoordEuropese en Zuid-Amerikaanse onderhandelaars hebben vrijdag in Brussel overeenstemming bereikt over een handelsakkoord. De EU en Mercosur, bestaande uit Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay, hebben er twintig jaar over onderhandeld. De Argentijnse handelsminister Marisa Bircher sprak op Twitter van een mijlpaal. Europees Commissievoorzitter Juncker had het over een historisch moment. “De grootste handelsovereenkomst die de EU ooit heeft gesloten.”

De deal betekent dat veel handelsbarrières verdwijnen. Europese bedrijven zullen jaarlijks heffingen ter waarde van meer dan 4 miljard euro besparen, aldus EU-handelscommissaris Cecilia Malmström. Zij krijgen volgens haar een belangrijke voorsprong in een markt met een enorm economisch potentieel.

De onderlinge handel in goederen tussen beide blokken was vorig jaar goed voor ruim 87 miljard euro. In diensten komt daar nog eens 34 miljard bij. Vooral Europese exporteurs van auto’s, auto-onderdelen, machines, chemicaliën, medicijnen, kleding en schoeisel zullen profiteren. Ook producenten van chocola, wijn, sterkedrank, frisdrank en kaas zullen meer kunnen uitvoeren. Daarvoor zijn wel quota vastgesteld.

Landbouwproducten uit de Mercosur-landen zullen met “gecontroleerde quota” worden toegelaten in de EU, om te voorkomen dat de markt wordt overspoeld en de broodwinning van Europese boeren in gevaar komt. De Europese Commissie verzekert dat importproducten aan de hoogste standaarden van voedselveiligheid en consumentenbescherming moeten voldoen. Ook zijn afspraken gemaakt over arbeidsrechten en milieubescherming. Met de doelen in het Klimaatakkoord van Parijs is ook rekening gehouden. Dat was een Franse eis.

Consumenten-, milieu- en boerenorganisaties waarschuwden eerder voor een deal, onder meer vanwege het versoepelde gebruik van pesticiden in Brazilië. Greenpeace voorspelde eerder op de dag dat een akkoord een “ramp” zou betekenen voor beide kanten van de oceaan. “Het ruilen van auto’s voor koeien is nooit aanvaardbaar als het leidt tot de vernietiging van het Amazonewoud.”

Bronnen: BBC, AFN, Beurs.nl

Gerelateerde berichten

Van de ene crisis naar de andere- De onevenwichtige Argentijnse economie in vogelvlucht

Van de ene crisis naar de andere- De onevenwichtige Argentijnse economie in vogelvlucht

Argentinië is gewend aan periodes van recessies, koersschommelingen, hoge inflatie, wanbetalingen en sterk fluctuerende armoede. Dat komt mede door wisselvallig financieel en macro-economisch beleid. Tijdens de huidige sociaaleconomische problemen rees de ster van econoom Javier Milei als verpersoonlijking van het anti-establishment. Op 19 november strijdt hij in de tweede ronde van de verkiezingen om het presidentschap in een nek-aan-nekrace met Sergio Massa van de regerende peronistische partij.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This