Economie & Ondernemen

Coronacrisis duwt Latijns Amerika en de Cariben in diepe recessie

29 april 2020

Redactie

De afgelopen vijf jaar ging het economisch al minder met veel landen in Latijns Amerika en het Caribisch gebied. Maar de coronacrisis maakt het allemaal nog een flinke slag erger. “Het is alsof je iemand met een dubbele hernia ook nog een harde klap tussen zijn ribben geeft”, zegt Jerry Haar, hoogleraar internationale economie aan Florida International University. Uitvoerend secretaris van de Economische Commissie voor Latijns Amerika en het Caribisch gebied (ECLAC), Alicia Bárcena, zei vorige week dat de crisis de ernstigste is sinds de jaren dertig van de vorige eeuw: “De werkloosheid zal flink stijgen, met toenemende armoede en ongelijkheid tot gevolg.”

Vooral landen die het al moeilijk hadden voordat covid-19 alles platlegde, zullen economische klappen krijgen. De economie van Venezuela, een land dat dreef op olie-inkomsten en ook te maken heeft met sancties zal naar verwachting met nog eens 18 procent krimpen. Argentinië en Ecuador, twee landen die te kampen hebben met enorme schulden, zullen hun economieën met 6,5 procent zien krimpen. Haïti was nog bezig te herstellen van de crisis vorig jaar, toen het land als gevolg van politieke en sociale onrust al enige tijd in lockdown verkeerde en winkels en bedrijven noodgedwongen gesloten bleven. De verwachting van ECLAC is dat de toch al zwakke economie van het land met nog eens 3,5 procent zal krimpen. Daarbij komt dat een groot deel van de Haïtiaanse bevolking afhankelijk is van de geldovermakingen door familie in het buitenland, met name in de Verenigde Staten. Die overmakingen nemen snel af, nu migranten in het buitenland hun werk en inkomen verliezen.

Ook Ecuador krijgt harde klappen. Hoewel het land een van de belangrijkste olieproducenten is heeft men in de vette jaren niets gespaard en is de schatkist nu nagenoeg leeg. Nu zijn de inkomsten uit de olie en belastingen weggevallen, terwijl de kosten van gezondheidszorg enorm zijn gestegen;  Ecuador is een van de landen in Latijns Amerika met de meeste coronaslachtoffers. President Lenin Moreno probeert de rijkere laag van de bevolking meer belasting te laten betalen, maar krijgt deze wet nog niet door het parlement. “We willen allemaal dat de regering in staat is om bedrijven te ondersteunen bij het betalen van salarissen van werknemers”, zegt econoom José Hidalgo, “maar met Ecuador’s huidige fiscale situatie is dat simpelweg onmogelijk.”

Latijns Amerika en de meeste Caribische landen zitten in een niet te benijden positie: te arm om de crisis effectief te lijf te kunnen gaan, en te rijk om te kunnen profiteren van wereldwijde hulpinitiatieven van onder andere IMF en de Wereldbank.

Miami Herald

Gerelateerde berichten

Van de ene crisis naar de andere- De onevenwichtige Argentijnse economie in vogelvlucht

Van de ene crisis naar de andere- De onevenwichtige Argentijnse economie in vogelvlucht

Argentinië is gewend aan periodes van recessies, koersschommelingen, hoge inflatie, wanbetalingen en sterk fluctuerende armoede. Dat komt mede door wisselvallig financieel en macro-economisch beleid. Tijdens de huidige sociaaleconomische problemen rees de ster van econoom Javier Milei als verpersoonlijking van het anti-establishment. Op 19 november strijdt hij in de tweede ronde van de verkiezingen om het presidentschap in een nek-aan-nekrace met Sergio Massa van de regerende peronistische partij.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This