Economie & Ondernemen

Chinese groep neemt leiding over groot lithiumproject in Argentinië

10 februari 2020

Redactie

Ganfeng Lithium Co uit China zei dat het de controle zal nemen over een lithiumproject in Argentinië dat het samen met Lithium Americas Corp heeft ontwikkeld. Daarmee verstevigt het bedrijf de controle over een belangrijke bron van het witte metaal voor batterijen voor elektrische voertuigen.

De stap helpt Lithium Americas zijn schulden te verminderen – ruim acht keer hoger dan het afgelopen jaar – en ook zijn blootstelling aan het door recessie getroffen Argentinië te verminderen, terwijl het probeert een ander lithiumproject in Nevada te ontwikkelen.
Het helpt ook Ganfeng, die BMW, Tesla Inc en LG Chem Ltd als belangrijke klanten telt, zijn dominantie over de toeleveringsketen van elektrische auto’s uit te breiden.

Afgelopen herfst verkoos Argentinië Alberto Fernández, een Peronist die voorstander is van economische overheidsinterventie, als president. Lithiumprijzen zijn ook gedaald, waardoor beleggers nerveus zijn geworden. “We weten niet wat er op de lange termijn in Argentinië kan gebeuren”, zei Jon Evans van Lithium Americas. “We zien Nevada als een betere plek om ons geld te besteden.”

Ganfeng zal US $ 16 miljoen betalen om zijn belang in het Argentijnse project met 1 procentpunt te verhogen tot 51%. Lithium Americas behoudt een belang van 49% en krijgt ook US $ 40 miljoen in contanten. Ganfeng benaderde het in Vancouver gevestigde Lithium Americas een paar weken geleden met het voorstel en het bestuur heeft de overeenkomst vroeg op vrijdag afgerond nadat het Lithium Americas bestuur het had goedgekeurd.

Op de vraag of Ganfeng op een dag het hele Cauchari-Olaroz-project, dat is gepland om volgend jaar met de productie te beginnen, zou kunnen besturen, zei Evans: “Natuurlijk.” “We blijven vastbesloten te nvesteren in Argentinië, ” zei Xiaoshen Wang, vicevoorzitter van Ganfeng. Ganfeng is de grootste aandeelhouder van Lithium Americas, hoewel Evans en andere bestuursleden ook belangrijke aandeelhouders zijn.

Lithium Americas is van plan om volgend jaar zijn Thacker Pass-lithiumproject van US $ 400 miljoen te bouwen in Nevada. Amerikaanse toezichthouders zijn vorige maand een stap dichter bij het goedkeuren van het project gekomen en konden in januari volgend jaar vergunningen afgeven.

Mercopress

Gerelateerde berichten

Van de ene crisis naar de andere- De onevenwichtige Argentijnse economie in vogelvlucht

Van de ene crisis naar de andere- De onevenwichtige Argentijnse economie in vogelvlucht

Argentinië is gewend aan periodes van recessies, koersschommelingen, hoge inflatie, wanbetalingen en sterk fluctuerende armoede. Dat komt mede door wisselvallig financieel en macro-economisch beleid. Tijdens de huidige sociaaleconomische problemen rees de ster van econoom Javier Milei als verpersoonlijking van het anti-establishment. Op 19 november strijdt hij in de tweede ronde van de verkiezingen om het presidentschap in een nek-aan-nekrace met Sergio Massa van de regerende peronistische partij.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This