Economie & Ondernemen

Buitenlandse investeringen drogen op

4 december 2020

Deglobalisering heeft ernstige gevolgen voor Latijns Amerika en de Cariben

De deglobalisering neemt toe en niet alleen door de covid-19 pandemie. In Latijns Amerika en de Cariben nemen de directe buitenlandse investeringen al jarenlang af. De pandemie heeft deze trend wel enorm versterkt: volgens een studie van de Economische Commissie voor Latijns Amerika en de Cariben (ECLAC) zullen buitenlandse investeringen dit jaar met 45 à 55 procent teruglopen.

Wereldwijd zullen de directe buitenlandse investeringen (DBI) dit jaar met veertig procent afnemen en volgend jaar met nog eens vijf à tien procent. Ondanks een enkele positieve uitzondering zal de regio Latijns Amerika en Cariben het hardst getroffen worden.

Sinds 2012 nemen de DBI in de regio al af, met name in Zuid-Amerika, hoewel het moeilijk is uit de cijfers een algemeen geldende trend voor alle landen af te leiden. Zo nemen de buitenlandse investeringen over 2019 in 17 landen inderdaad af, maar in negen andere nemen ze juist toe. Bovendien waren deze investeringen ongelijk over de landen verdeeld: 43 procent ging naar Brazilië, 18 procent naar Mexico. Het kleine Guyana zag voor het tweede jaar op rij een forse toename van de DBI.

In de periode tussen 2010 en 2019 was Europa de belangrijkste bron van DBI in de regio, gevolgd door de Verenigde Staten. Intraregionale investeringen halveerden van twaalf naar zes procent. Multinationale ondernemen uit de regio investeerde fiks meer in het beschreven decennium, maar deze toename vlakt wel af volgens ECLAC. De organisatie waarschuwde bovendien dat het beleid achter deze investeringen niet duurzaam genoeg is en te weinig een sociale agenda heeft.

Volgens ECLAC zijn de volgende sectoren cruciaal voor noemt de toekomst:

  • energietransitie
  • duurzame mobiliteit en stedelijke gebieden
  • digitale revolutie
  • medische industrie
  • bio-economie: duurzaamheid gebaseerd op biologie en ecosystemen
  • het opzetten van een circulaire economie
  • duurzaam toerisme.

Alicia Bárcena, hoofd van deze VN-organisatie (foto), riep bij de digitale presentatie van het rapport echter op bij deze transities niet alleen te vertrouwen op buitenlandse investeringen, maar ook het heft in eigen hand te nemen en de lokale capaciteiten te versterken, bij voorkeur via regionale samenwerking.

Bron: cepal

Gerelateerde berichten

Van de ene crisis naar de andere- De onevenwichtige Argentijnse economie in vogelvlucht

Van de ene crisis naar de andere- De onevenwichtige Argentijnse economie in vogelvlucht

Argentinië is gewend aan periodes van recessies, koersschommelingen, hoge inflatie, wanbetalingen en sterk fluctuerende armoede. Dat komt mede door wisselvallig financieel en macro-economisch beleid. Tijdens de huidige sociaaleconomische problemen rees de ster van econoom Javier Milei als verpersoonlijking van het anti-establishment. Op 19 november strijdt hij in de tweede ronde van de verkiezingen om het presidentschap in een nek-aan-nekrace met Sergio Massa van de regerende peronistische partij.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This