Economie & Ondernemen

Brexit treft Falklanders

8 januari 2021

Falklandse vis nu veel duurder

Export van de Falkland Eilanden naar de Europese Unie is nu onderwerp van invoerheffingen. Parlementariërs van deze Britse eilandgroep voor de zuidkust van Argentinië zijn teleurgesteld en gefrustreerd dat de Britse regering bij de Brexit-onderhandelingen geen rekening gehouden heeft met de belangen van de Falklands.

De in december definitief beklonken Brexit, het akkoord waarmee het Verenigd Koninkrijk en haar Overzeese Gebiedsdelen de EU verlaten heeft, veroorzaakt golven tot ver buiten Europa. Tot in de Zuid-Atlantische Falkland Eilanden wordt gediscussieerd over tarieven en visserij. Vissers op de eilanden worden vanaf nu geconfronteerd met heffingen van tussen de 6 en 18 procent als ze hun vangst in de EU willen verkopen. Boeren kunnen zelfs een gemiddelde importheffing van 42 procent op hun vlees tegemoet zien.

Vooral Spanje is een belangrijke afzetmarkt voor Falklandse vis, terwijl opvallend veel wol naar Bulgarije geëxporteerd werd. De parlementariërs waren dan ook met name geschokt toen bleek dat de Brexit-akkoorden de Britse overzeese gebieden zelfs niet noemden. Ze voorzien grote problemen voor de lokale economie.

In de steek gelaten

In de aanloop naar Brexit was er wel degelijk belangstelling vanuit Londen voor de Falklands, en in 2018 werd er tijdens een belangrijke missie overlegd met lokale ondernemers. Ook de BBC berichtte over de belangen van deze verre onderdanen en een bezoek aan het Europees Parlement werd gebracht. Desondanks overheerst in Port Stanley nu het gevoel in de steek gelaten te zijn.

Het is niet dat Londen niet geprobeerd zou hebben de toekomst van haar overzeese gebiedsdelen te bespreken maar, volgens de Penguin News, de Europese onderhandelaars brachten in dat ze niet uit naam van hun eigen overzeese gebiedsdelen konden spreken en waren daarom niet bereid de belangen de Britse overzeese gebiedsdelen mee te nemen in hun overwegingen.

De Falklandse parlementariërs willen nu alles in het werk stellen om deze tarieven van tafel te krijgen. Ze hebben ‘Londen’ hierover benaderd. Maar het Brexit-akkoord is natuurlijk precies dat: een akkoord. De Bulgaren zullen elders wel aan wol kunnen komen, maar het zal lastig voor de Falklandse schapenboeren worden om op korte termijn alternatieve afzetmarkten te vinden.

Bronnen: Penguin News, oec.world

Gerelateerde berichten

Van de ene crisis naar de andere- De onevenwichtige Argentijnse economie in vogelvlucht

Van de ene crisis naar de andere- De onevenwichtige Argentijnse economie in vogelvlucht

Argentinië is gewend aan periodes van recessies, koersschommelingen, hoge inflatie, wanbetalingen en sterk fluctuerende armoede. Dat komt mede door wisselvallig financieel en macro-economisch beleid. Tijdens de huidige sociaaleconomische problemen rees de ster van econoom Javier Milei als verpersoonlijking van het anti-establishment. Op 19 november strijdt hij in de tweede ronde van de verkiezingen om het presidentschap in een nek-aan-nekrace met Sergio Massa van de regerende peronistische partij.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This