Economie & Ondernemen

Bolivia kondigt een nieuw productieplan voor biodiesel aan

26 januari 2021

Redactie

Bolivia zal ecologische diesel- en biodieselfabrieken bouwen om de invoer van vloeibare brandstoffen te verminderen, kondigde minister van Koolwaterstof en Energie, Franklin Molina, afgelopen weekend aan. Hij onderstreepte dat het doel was om het industrialisatieproces voort te zetten om op zijn beurt zowel de uitgaven voor buitenlandse handel als de overheidssubsidies te verminderen. Naar schatting zal Bolivia in 2021 tussen de 1.000 en 1.200 miljoen dollar uitgeven aan het importeren van diesel voor binnenlandse levering.

Het uiteindelijke doel is om plaats te maken voor de opbrengst van biobrandstoffen van de tweede generatie uit zowel stedelijk afval als producten, voegde Molina eraan toe, die ook details vrijgaf die aangaven dat de biodieselfabriek ergens in 2024 operationeel zou worden en de bouw ervan ongeveer 279 miljoen US dollars zal kosten.

Molina voegde eraan toe dat de fabriek naar verwachting 12.000 vaten diesel per dag zou produceren. “Dit maakt deel uit van het plan van de regering en we zijn in de definitieve configuratie van de technische specificaties”, zei Molina tegen journalisten. Volgens Molina en het staatsbedrijf Yacimientos Petrolifos Fiscales Bolivianos (YPFB) zou van de in totaal 279 miljoen dollar 18 miljoen nodig zijn voor de pre-investeringsfase. De uitvoeringsfase van het project zou de extra 261 miljoen nodig hebben.

De minister benadrukte dat beide delen in één project zouden worden gebundeld. “Het doel is om de vervanging van dieselimport te realiseren door alternatieve processen voor de productie van biodiesel van de eerste generatie, ecologische diesel en zelfs andere aaneengesloten processen te maximaliseren, zoals het gebruik van LNG, waarmee 2800 vaten diesel per dag kunnen worden vervangen in de thermo-elektrische sectorfabriek en andere activiteiten”, aldus de minister.

Door de invoer van brandstof te vervangen, blijven ook grote sommen geld binnen het land, legde de minister uit. De biodieselfabriek zal ook de landbouwactiviteiten stimuleren omdat er sojabonen en andere alternatieve gewassen voor nodig zijn.

Bolivia heeft dit soort projecten nodig omdat het helpt om de energiematrix schoner te maken en het ten goede zal komen aan talloze micro-ondernemingen die een proces van het verzamelen van dierlijk vet en eetbare olie zullen starten die momenteel worden gedumpt en het milieu belasten”, zei Molina terwijl hij het initiatief prees van voormalig president Evo Morales in deze zaken.

Mercopress

Gerelateerde berichten

Van de ene crisis naar de andere- De onevenwichtige Argentijnse economie in vogelvlucht

Van de ene crisis naar de andere- De onevenwichtige Argentijnse economie in vogelvlucht

Argentinië is gewend aan periodes van recessies, koersschommelingen, hoge inflatie, wanbetalingen en sterk fluctuerende armoede. Dat komt mede door wisselvallig financieel en macro-economisch beleid. Tijdens de huidige sociaaleconomische problemen rees de ster van econoom Javier Milei als verpersoonlijking van het anti-establishment. Op 19 november strijdt hij in de tweede ronde van de verkiezingen om het presidentschap in een nek-aan-nekrace met Sergio Massa van de regerende peronistische partij.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This