Economie & Ondernemen

Bijna achttien miljoen Argentijnen, 40,9% van de Argentijnse populatie, leeft in armoede. En de verwachting is dat er nog slechtere tijden aankomen.

1 oktober 2020

Redactie

Bijna de helft van de Argentijnse bevolking leeft in armoede, een scherpe stijging ten opzichte van vorig jaar. De langlopende economische crisis is vergroot door de coronapandemie, vermoeden de onderzoekers afgelopen woensdag. De Katholieke Universiteit van Argentinië (UCA) schatte dat het percentage Argentijnen in armoede in juni zelfs tussen de 46%  en 47% lag, dit als gevolg van de lockdownmaatregelen.

Uit gegevens van de overheidsinstantie van statistieken, Indec, blijkt dat de armoede in de eerste zes maanden van 2020 is opgelopen tot 40,9%, dat komt overeen met 18 miljoen Argentijnen. Vorig jaar leefde in dezelfde periode nog 35,5% in armoede. De armoedegrens ligt op 14.718 persos per maand, ongeveer 164 euro.

“Er is een grotere algemene armoede. We zijn allemaal een beetje armer , dat waren we allemaal al vorig jaar, en nu met grotere ongelijkheid”, zei onderzoeker Augustín Salvia (foto). Hij verklaarde de groeiende armoede door het verlies van 3, 5 miljoen banen, voornamelijk informeel, tijdens de pandemie.

De Argentijnse economie kromp in het tweede kwartaal van dit jaar met 19,1 % meer ten opzichte van een jaar eerder, omdat de pandemie de productie en de vraag verlamde. In 2020 wordt een  economische duik van 12% verwacht, zeggen analisten.

Kleine bedrijven die produceren voor de binnenlandse markt werden bijzonder hard getroffen toen de activiteit tot stilstand kwam en bedrijven in het hele land vanaf maart maandenlang sloten. Hierdoor liep de werkloosheid in het tweede kwartaal op tot 13,1%.

Argentinië heeft onlangs een deal gesloten met zijn schuldeisers om ongeveer 65 miljard dollar aan buitenlandse schuld te herstructureren en heeft een hobbelige fiscale weg voor de boeg. Hierdoor werd de financiële ruimte voor sociale programma’s die het effect van de pandemie op de armen hadden kunnen helpen verminderen, flink ondermijnd.

“Om uit deze armoedecrisis te komen, is veel verbeeldingskracht vereist van degene aan het stuur. De traditionele programma’s van enkele openbare projecten en een lichte verbetering van de lonen zullen niet voldoende zijn ”, zegt Andrés Asiain, een lokale econoom.

Salvia zei dat het onwaarschijnlijk lijkt dat het armoedeniveau in de nabije toekomst zal verbeteren en voorspelde dat ongeveer 45% van de Argentijnen aan het eind van het jaar nog in armoede zal verkeren.

Mercopress

Gerelateerde berichten

Oogsten, koken en eten op grote hoogte

Oogsten, koken en eten op grote hoogte

Bolivia en eten, dan denk je al snel aan de aardappel, wel duizenden verschillende soorten. Maar er wordt meer verbouwd in dit land met drie klimaatzones, waardoor de keuken kan beschikken over een grote diversiteit aan ingrediënten. Toch is Bolivia nog weinig internationaal bekend vanwege zijn keuken of topkoks. In 2013 opende restaurant Gustu z’n deuren in La Paz, opgericht door de culinair ondernemer van een van ´s werelds toprestaurants, Noma uit Denemarken. Heeft dit tot nieuwe ontwikkelingen geleid in de Boliviaanse keuken?

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This