Economie & Ondernemen

Argentijnse zorgen omtrent handelsakkoord

5 juli 2019

Argentijnse zorgen omtrent handelsakkoord

Eind juni werd na twintig jaar onderhandelen een handelsakkoord aangekondigd tussen de Europese Unie en het Zuid-Amerikaanse vrijhandelsblok Mercosur, bestaande uit Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay. Het akkoord heeft onder Europese milieu- en andere organisaties tot bezorgdheid en kritiek geleid.

Ook vanuit Zuid-Amerika waren de reacties niet altijd enthousiast. Zo waarschuwden de Samenwerkende Vakcentrales van de Zuidkegel (Coordinadora de Centrales Sindicales del Cono Sur, CCSCS) in een persbericht voor de “funeste gevolgen die die akkoord zal hebben op de productiesystemen in de regio in het algemeen en specifieke bedrijfstakken in het bijzonder”. Zo zullen onder andere de Zuid-Amerikaanse technologiesector, openbare werken, medische laboratoria en de auto-industrie negatieve gevolgen ondervinden van de plotselinge concurrentie vanuit Europa. De zwaarste klappen verwacht de CCSCS echter in voor bedrijven die zich richten op het produceren van olijfolie, wijn en zuivelproducten.

“Het ondertekenen van dit akkoord is de doodsteek van onze industrieën en voor een groot deel van onze werkgelegenheid”, aldus het persbericht. Ook Alberto Fernández, kandidaat voor het nationalistische partij Frente de Todos bij de Argentijnse presidentsverkiezingen op 27 oktober dit jaar, verklaarde dat het onduidelijk is wat de voordelen van het akkoord voor het land precies zijn.

Een andere presidentskandidaat, Links Front parlementariër Nicolás del Caño, waarschuwde zelfs dat “als dit naar het Congres gestuurd wordt, zullen we deze overeenkomst waarmee we opnieuw gekoloniseerd worden, afwijzen”.

Bovendien zijn er klachten in de regio dat de overheden van Argentinië en Brazilië van tevoren geen volledig beeld geschetst hadden van de vele voorrechten die Europese bedrijven in die markten zouden krijgen, of over de voorwaarden waaraan producten uit die landen moesten voldoen om in Europa toegelaten te worden.

Bron: El Tiempo

Gerelateerde berichten

Van de ene crisis naar de andere- De onevenwichtige Argentijnse economie in vogelvlucht

Van de ene crisis naar de andere- De onevenwichtige Argentijnse economie in vogelvlucht

Argentinië is gewend aan periodes van recessies, koersschommelingen, hoge inflatie, wanbetalingen en sterk fluctuerende armoede. Dat komt mede door wisselvallig financieel en macro-economisch beleid. Tijdens de huidige sociaaleconomische problemen rees de ster van econoom Javier Milei als verpersoonlijking van het anti-establishment. Op 19 november strijdt hij in de tweede ronde van de verkiezingen om het presidentschap in een nek-aan-nekrace met Sergio Massa van de regerende peronistische partij.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This