Politiek & Maatschappij

President Joe Biden: “Kom niet hierheen!”

24 maart 2021

Vluchtelingen uit Midden-Amerika blijven naar het noorden trekken

Sinds Democraat Joe Biden in januari als president van de Verenigde Staten is geïnstalleerd is het aantal Midden-Amerikaanse migranten dat naar het noorden trekt significant toegenomen. Met name alleenreizende kinderen zijn in aantal sterk gegroeid. Maar kunnen ze de grens over?

Toen Joe Biden in november de presidentsverkiezingen won groeide in Midden-Amerika de hoop dat onder zijn regering de migratiemogelijkheden zouden verbeteren. Ten tijde van Bidens voorganger Trump was er in 2019 ook sprake van een sterke toename, maar de aantallen daalden vorig jaar door maatregelen van zowel Trump als zijn collega López Obrador van Mexico, en natuurlijk als gevolg van de coronapandemie. Nu zijn de economische gevolgen van diezelfde pandemie een van de redenen dat de stroom migranten weer sterk is toegenomen, evenals de verwoestende orkanen in 2020 en de hoop dat onder Biden alles beter zou worden.

Maar het lijkt erop dat deze wens de vader van de gedachte is. Deze week stuurde Biden enkele hoge onderhandelaars naar Mexico om te overleggen en te bekijken hoe de stroom kan worden ingedamd. Mexico lijkt de afgelopen dagen vooral te hebben willen laten zien wat het land allemaal onderneemt om de vluchtelingen af te schrikken. Zo werden beelden getoond van een parade van grenswachters en soldaten door de straten van de hoofdstad van de zuidelijke deelstaat Chiapas, aan de grens met Guatemala. In hetzelfde Chiapas werden ook drie vrachtwagens aangehouden, met aan boord 239 migranten, waaronder 114 alleenreizende minderjarigen. En de Mexicaanse regering maakte maandag bekend dat 8.715 soldaten en leden van de nationale garde de noord- en zuidgrenzen van het land controleren om illegale migranten te arresteren. Dat lijkt misschien heel wat, maar volgens Sam Storr die aan de Ibero-American Universiteit onderzoek doet naar het Mexicaanse leger is dit maar een fractie meer dan de reguliere aantallen van 8.025 manschappen langs de grenzen. Dit in tegenstelling tot de 15.000 patrouillerende soldaten en agenten in 2019.

Mexico maakte ook bekend dat het de grens met Guatemala gesloten heeft voor al het niet-essentiële verkeer, onder het mom van de strijd tegen het coronavirus. Dit wordt vooral gezien als tegemoetkoming aan Biden en zijn regering, die tijdens de gesprekken over de grensproblematiek hebben toegezegd Mexico vaccins te zullen leveren (beide landen ontkennen dat er sprake zou zijn van quid pro quo oftewel iets voor iets).

Ondertussen neemt het aantal vluchtelingen niet af. Brenda Ochoa, directeur van het Fray Matias, de Cordova mensenrechtencentrum in Tapachula, in het zuiden van Mexico, vertelt dat leden van de nationale garde prominente posities hebben ingenomen op de oever van de grensrivier met Guatemala om migranten af te schrikken. Maar de migranten zullen niet opgeven en op zoek gaan naar andere plaatsen om de grens over te steken. Plaatsen die nog veel gevaarlijker zijn.

Biden heeft in een interview met ABC News vorige week de migranten opgeroepen niet naar de Verenigde Staten te komen. “Verlaat je dorp, stad of gemeenschap niet!” Maar de boodschap lijkt weinig effect gehad te hebben.

Bron: The Washington Post

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This