Medewerkers

agsdi-people

Medewerkers

agsdi-hand-watch

Historie

agsdi-person

Vriend worden

agsdi-id-card

Vacatures

Frank Bron

Redacteur

Frank Bron (1960) studeerde in 1987 af als politicoloog met een scriptie over de ontwikkeling van Zuid-Korea, maar richtte zich daarna vooral op Latijns-Amerika en de Cariben. Hij woonde, reisde en werkte onder meer in Guyana, Mexico en Ecuador. Na terugkeer in Nederland bleef bij door zijn werk bij eerst de Bernard van Leer Foundation en later Amnesty International bij de regio betrokken. Sinds maart 2015 is hij de redactie van La Chispa komen versterken, waar hij hoopt zijn vele goede herinneringen aan het werelddeel vers te houden.

Maarten Dekker

Redacteur

Na zijn middelbare school raakte Maarten Dekker (1989) tijdens een verblijf van drie maanden op Cuba gefascineerd door de rijke cultuur en levendige geschiedenis. Hij volgde tijdens zijn bachelor Taal en cultuurstudies een minor aan de universiteit van Guadalajara (Mexico) en schreef zijn scriptie over de rol van de Europese Unie in Cuba en Colombia. Voor zijn master Internationale Betrekkingen aan de Universiteit Utrecht liep Maarten stage bij de Nederlandse ambassade in de Dominicaanse Republiek. Hij schreef een scriptie over de rol van Latijns-Amerikaanse overheden bij de escalatie van (crimineel) geweld. Hij heeft een grote passie voor maatschappelijk thema’s en geopolitieke vraagstukken.

Lara Droogleever Fortuyn

Redacteur

Lara Droogleever Fortuyn (1979) heeft na haar studie aan de Hoge Hotelschool in Mexico gewoond en door Zuid-Amerika gereisd. Het continent veroverde haar hart. Terug in Nederland heeft ze een master Internationale Betrekkingen gedaan aan de Universiteit van Amsterdam. In 2006 studeerde ze af als politicoloog. Haar scriptie ging over microkredieten als middel om armoede te bestrijden in Argentinië.

Sinds 2014 woont ze met haar Argentijnse man en twee kindjes in Uruguay en doet ze waar haar hart ligt: schrijven. Ze werkt als freelance journalist met een voorkeur voor politiek-maatschappelijke thema’s.

Maja Haanskorf

Hoofdredacteur

Maja Haanskorf (1952) is historica, dramaturge en journaliste met een jarenlange fascinatie voor Latijns Amerika. Sinds 2000 is ze hoofdredacteur van La Chispa en daarnaast werkzaam als freelance journaliste voor diverse opdrachtgevers. Daarvoor werkte ze als docent geschiedenis en maatschappijleer aan diverse middelbare scholen, als dramaturge in het jeugdtheater en als reisleidster in Latijns Amerika. Ze publiceerde het Reishandboek Honduras (1998) en Stuwdammen en wegen in het Surinaamse binnenland. Gevolgen voor Wayana en Trio (2014) en stelde de delen Cuba, Guatemala, Honduras, Mexico en Mundo Maya samen in de reeks Te gast in (1999-2009). Maja is een allround journalist met voorkeur voor maatschappelijke, sociaaleconomische en culturele thema’s.

Els Hortensius

Redacteur

Sinds haar bachelor Spaanse taal en literatuur (Chapman University, California) is Els Hortensius (1955) gefascineerd door Latijns Amerika. In 1981 begon ze als assistent-medewerker Andeslanden bij de ontwikkelingsorganisatie ICCO en in de loop der jaren heeft ze door haar werk een groot aantal landen in Midden- en Zuid-Amerika goed leren kennen. In 1996 haalde ze haar master in Latin America Studies aan de University of London. Haar hart ligt met name bij de Andes (ze woonde in de periode 1987 – 1989 in Ecuador) en bij Haïti, waarvoor ze tot voor kort bij ICCO verantwoordelijk was. Schrijven over Latijns Amerika is haar passie!

Simone Kalkman

Redacteur

 Simone (1989) koos tijdens haar studie Kunstgeschiedenis in Leiden in een opwelling voor een minorprogramma Brazilië Studies. Na haar bachelor reisde ze vier maanden door dit Latijns-Amerikaanse land en was ze meteen verkocht. Ze startte daarom de master Latin American and Caribbean Studies en later een tweede master Kunstgeschiedenis. In 2012 keerde ze terug naar Brazilië om haar twee scripties te schrijven over kunstprojecten in de favelas van Rio de Janeiro. Sinds 2011 is Simone werkzaam bij La Chispa. 

Na haar scripties onderzocht Simone de verbeelding van Rio’s favelas in hedendaagse kunst en de sociale context waarin deze kunstwerken worden geproduceerd, getoond en ontvangen. Dat resulteerde in 2019 in haar proefschrift Worldling Rio’s de Janeiro’s Favelas. Relations and Representations of Socio-spatial Inequality in Visual Art aan de Universiteit van Amsterdam.

Seger Kersbergen

Redacteur

Seger (1993) ontwikkelde zijn interesse voor Latijns Amerika in Spanje.  Daar raakte hij bevriend met Latijns-Amerikaanse immigranten die nog steeds actief betrokken waren bij de politieke en sociale situaties van hun thuisland. Om zich hierin verder te verdiepen volgde hij de bachelor Latijns-Amerikastudies aan de Universiteit Leiden, met nadruk op culturele analyse van Brazilië. Daarna onderzocht hij voor de master Latijns-Amerikastudies de veranderde representatie van masculiniteit in Braziliaanse films en literatuur. Thans werkt Seger aan een promotieonderzoek over de positie en cultuur van Kaapverdische migranten in Nederland. Seger werkt sinds 2017 bij La Chispa, het eerste jaar als stage.

 

Marjolein Keijsper

Redacteur

Marjolein Keijsper (1963) studeerde modevormgeving aan de kunstacademie. Gefascineerd door ambachtelijk gemaakte producten reisde ze voor een maand naar Guatemala in 2002, waar ze kansen zag voor de inheemse weefsters en hun prachtige textiel. Toen werd ze door ICCO uitgezonden. In Guatemala startte ze haar bedrijf/atelier en werkte samen met locale coöperaties, internationale organisaties en overheden. Het combineren van lokale tradities, vakmanschap en design bleek interessant voor bedrijven zoals de Hema. En zo werd een reis van een maand een woon/werk verblijf van bijna tien jaar. Sinds 2013 woont ze weer in Nederland. Haar sociale betrokkenheid met Latijns Amerika en de culturele en artisanale sector in het bijzonder deelt ze graag met de lezers van La Chispa.

Jan de Kievid

Redacteur

Jan de Kievid (1944) is redactielid van La Chispa – en van voorganger Alerta – sinds 1984. Hij is in het bijzonder gespecialiseerd in Chili, democratie/dictatuur, mensenrechten, sociale bewegingen en linkse regeringen. In de jaren tachtig van de vorige eeuw was Jan coördinator van het Chili Komitee Nederland. Daarna  was hij tot 2009 als docent sociale wetenschappen – vooral Derde Wereldvakken – verbonden aan de lerarenopleiding maatschappijleer van de Hogeschool van Amsterdam. Hij is auteur van onder andere Brood, werk, gerechtigheid en vrijheid. Chili tussen dictatuur en democratie (1993) en hoofdauteur van 40 jaar, 40 verhalen. Chileense vluchtelingen en solidariteit (2013), in 2015 in Chili verschenen als 40 años, 40 historias. Exiliados chilenos y solidaridad en Holanda.

Femke van Noorloos

Redacteur

In 2001 zette Femke (1983) voor het eerst voet aan de grond in Latijns Amerika. Costa Rica was de bestemming, en haar hart was onmiddellijk verpand. Vele reizen naar Midden-Amerika volgden, onder andere voor haar promotieonderzoek. Sinds 2009 deelt Femke haar passie voor Latijns Amerika bij La Chispa. In 2012 promoveerde ze op het proefschrift Whose place in the sun? Residential tourism and its implications for equitable and sustainable developmemt in Guanacaste, Costa Rica. Femke is nu universitair docent bij de International Development Studies (IDS) Group, Sociale geografie en planologie.

Estefanía Pampín Zuidmeer

Redacteur

Estefanía Pampín Zuidmeer (1981) studeerde Archaeology and History of Native American Cultures aan de Universiteit Leiden en schreef een scriptie over globalisatie en textiel in Mexico en Guatemala. Na haar studie werkte Estefanía in het Volkenkunde Museum in Leiden mee aan de textielcollectie uit Mexico en Guatemala en aan de tentoonstelling Maya 2012. Tegenwoordig werkt ze bij het Comité Anti Stierenvechten. Dat zet zich onder meer in Mexico, Venezuela, Colombia, Ecuador en Peru in voor het afschaffen van stierenvechten. Ze heeft een breed netwerk van specialisten in archeologie, milieu en dierenwelzijn. Sinds maart 2015 is ze de redactie van La Chispa komen versterken.

Mark Weenink

Redacteur

Latijns Amerika stroomt Mark (1972) door de aderen. Hij studeerde Spaanse Taal- & Letterkunde aan de Universiteit Utrecht. Tegenwoordig is Amsterdam zijn vaste basis. Sinds 1996 werkt hij met veel plezier bij La Chispa. Zijn specialismes zijn Colombia, Suriname en de Antillen en Latijns-Amerikaanse literatuur. Verder heeft Mark een brede belangstelling. Bovendien is hij een fervent reiziger en begeeft hij zich als het even kan richting Latijns Amerika. Het bloed kruipt tenslotte waar het niet gaan kan.

Manja Mathijssen

Redacteur

Manja (1985) is altijd al gefascineerd geweest door Latijns Amerika. Van Paaseiland tot Suriname, van Mexico tot Brazilië, en van Colombia tot Uruguay. Vooral Paaseiland heeft een heel speciaal plekje in haar hart. Tijdens haar studie Spaanse Taal & Cultuur in Utrecht en later de master Latin American & Caribbean Studies begon Manja als stagiaire bij La Chispa. Nu, jaren verder, schrijft ze nog steeds met veel passie en plezier voor La Chispa.

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Wij bieden u de mogelijkheid om tegen een scherp tarief uw advertenties op onze website te plaatsen.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang elke maand een nieuwsbrief met actueel nieuws en exclusieve content.

Volg ons op social media

Naast onze website plaatsen wij ook exclusieve content op onze social media kanalen.