Recensies boeken

De helse rivier, Javier Reverte

20 april 2009

Mark Weenink

Vergeet al die prachtige natuurdocumentaires over de Amazone, met z’n bijzondere diersoorten en geneeskrachtige planten. En de betiteling ‘groene longen van de aarde’, dat is natuurlijk geïdealiseerd, geromantiseerd door naïevelingen die inderdaad Discovery Channel vanaf hun comfortabele sofa kijken en het oerwoud als paradijs beschouwen. Niets is minder waar, als we Javier Reverte mogen geloven. De Amazone is de hel, niets meer en niets minder. Deze Spaanse reisschrijver van naam doet in De helse rivier verslag van zijn reis over de Amazonerivier, dwars door de jungle, met een oneindige lijkende watermassa en ontelbare muggen.

Reverte legt bereist de rivier met verschillende boten. Soms zijn dat net drijvende dorpen, met veel te veel mensen aan boord en hangmatten kriskras onder en boven elkaar. Voor de lezer die eens de Amazone bevoer, is het een feest van herkenning. Een bont gezelschap van locals, backpackers en reizende families passeren de revue.

Reverte wisselt anekdotes en persoonlijke reiservaringen af met historische bespiegelingen. De auteur is zeer belezen en verhaalt over historische personages die een belangrijke rol in het Amazonegebied hebben gespeeld. De hoeveelheid informatie is overweldigend en historische uitstapjes krijgen soms buitenproportioneel veel aandacht, waardoor je bijna vergeet dat de schrijver zelf op reis is. Met name daardoor is het lastig om in Revertes verhaal in te komen.

Als Spanjaard is Reverte zich bewust van het koloniale verleden van Spanje en Portugal, de grote veroveraars van Latijns-Amerika. In de Amazone zijn de indianen daarvan het slachtoffer geworden. Uitvoerig en gedegen verhaalt hij over de rampspoed die de inheemse bevolking ten deel is gevallen met de komst van de blanken. Meerdere malen neemt de auteur de term genocide in de mond en dat lijkt geen woord te veel gezegd. Het is een zeer schrijnend en triest relaas, dat weerspiegeld wordt in de achtergestelde positie van indianen in de huidige maatschappij.

De auteur overleefde ternauwernood malaria die hij opliep tijdens zijn reis. Het boek is wellicht inspiratie voor een reis of veilig boek voor de betere leunstoelreiziger.

Uitgeverij Epo, Antwerpen, 2009, ISBN 9789064450792, 408 pag., €20,00, vertaling: M. Vanderzee

Gerelateerde berichten

Het derde land

Het derde land

Haar debuut Nacht in Caracas was een groot succes. Nu heeft Karina Sainz Borgo, geboren in Venezuela en sinds 2006 woonachtig in Spanje, opnieuw een geweldige roman geschreven. Het derde land schetst de Latijns-Amerikaanse samenleving in al haar facetten, gruwelijk en tegelijk veerkrachtig en liefdevol, in prachtig proza.

Lees meer
Mijn documenten

Mijn documenten

“Mijn vader was een computer, mijn moeder een schrijfmachine. Ik was een leeg schrift en nu ben ik een boek.” Dit is een typerende zin uit Mijn documenten van de Chileense schrijver Alejandro Zambra (1975). In het verhaal heeft de vader van de verteller een kantoorbaan met elektrische typmachine, de moeder is creatief en houdt van zingen.

Lees meer
De christus van Elqui

De christus van Elqui

Er is een gezegde: ‘Klein dorp, grote hel’. Dat geldt zeker voor de gemeenschap in de roman De christus van Elqui van de Chileense schrijver Hernan Rivera Letelier (1950). Onderling geroddel en sociale controle houden – samen met de feodale machtsverhoudingen tussen bazen en arme mijnwerkers – de sociale verhoudingen in hun oneerlijke, ijzeren greep.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This