Politiek & Maatschappij

Ruzie over wifi in het oerwoud

26 maart 2022

Vier Yanomami gedood door het Venezolaanse leger

Bij een ruzie over het gebruik van wifi tussen lokale Yanomami en het Venezolaanse leger zijn zondag 20 maart vier leden van dit inheemse volk om het leven gekomen. De Yanomami laten het er niet bij zitten en dreigen met een opstand.

Nadat de Yanomami-gemeenschap Parima B in het uiterste zuiden van Venezuela via een donatie de nodige apparatuur gekregen had om toegang tot het internet te krijgen, besloten ze om deze te installeren op een nabij gelegen legerbasis. Deze had namelijk de beschikking over zonnepanelen. Het wifi-signaal zouden ze delen. Na een aflossing van luchtmachtpersoneel werd de wifi voor de dorpsbewoners echter afgesloten.

De inheemse dorpsbewoners besloten te gaan klagen bij de basis, maar tijdens een uit de hand gelopen discussie met de militairen werden vier van hen gedood en raakte een jongen van 16 gewond, evenals twee militairen.

Het Openbaar Ministerie stuurde deze week meteen een onderzoeksmissie met kennis van inheemse zaken naar Parima B. De inheemse advocaat Olnar Ortiz, afkomstig uit de regio, verwacht echter juist meer spanningen omdat de Yanomami waarschijnlijk geen autopsie zullen toestaan op de lichamen van hun omgekomen volksgenoten.

Voor de bevolking van Parima is wifi meer dan alleen internet: hun gemeenschap is over land slechts te bereiken via een voettocht van een week of zes vanaf Puerto Ayacucho, de hoofdstad van de deelstaat Amazonas. Hoewel de gewonde jongen per vliegtuig naar het ziekenhuis in Puerto Ayacucho gebracht is, belemmeren de Yanomami het transport van de lichter gewonde militairen. Volgens advocaat Ortiz werd een chirurg van buiten wel toegelaten om de militairen te verzorgen.

In een van de verklaringen die de ronde doen over de gebeurtenis, ging een inheemse kapitein de router opvragen van de militairen, nadat die hun internet afgesloten hadden. De militairen zouden daarvoor een vergoeding in goud gevraagd hebben waarop de hele Yanomami-gemeenschap ter plaatse in actie kwam.

In de regio zijn veel illegale goudzoekers (garimpeiros) uit het naburige Brazilië actief, ondersteund door het Venezolaanse leger. Volgens de organisatie SOS Orinoco zou de inheemse bevolking, om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien, gedwongen worden aan deze illegale activiteiten mee te werken, wat ten koste gaat van hun traditionele levenswijze.

Op 20 maart was het precies tien jaar geleden dat een overeenkomst tussen de Venezolaanse overheid en de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten in werking trad, waarbij Venezuela beloofde de rechten van het Yanomami-volk te respecteren. Dit verdrag was weer een gevolg van de massamoord van Haximú in 1993, waarbij 16 Yanomami aan de Braziliaanse kant van de grens gedood werden door garimpeiros.

Bron: elpais.com

Gerelateerde berichten

Gaan Chilenen een prachtige grondwet afwijzen?

Gaan Chilenen een prachtige grondwet afwijzen?

Op 4 september stemmen de Chilenen over een voorstel voor een nieuwe grondwet, die de huidige van generaal Pinochet kan vervangen. Het voorstel is bijzonder door de grote aandacht voor sociale rechten en vrijheden van burgers, klimaat, man-vrouwverhoudingen en inheemse volken. Ook is de tekst opmerkelijk democratisch tot stand gekomen. De volkstemming wordt de belangrijkste Chileense verkiezing sinds het referendum over het aanblijven van Pinochet als president in 1988. De kans is vrij groot dat de Chilenen deze prachtige nieuwe grondwet afwijzen.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This