Economie & Ondernemen

Hyperinflatie in Venezuela doet contant geld – en de economie – verdwijnen

26 maart 2021

De schaarste aan alles in Venezuela heeft nu ook de basis van de economie bereikt: er is een schaarste aan bankbiljetten. Zelfs het doen van de meest eenvoudige betalingen leidt tot grote uitdagingen. De overheid van president Nicolás Maduro stimuleert daarom het digitaal betalen, maar dat lost de huidige hyperinflatie niet op.

Braulio González bewaakt geparkeerde auto’s bij een van de toegangen tot het Nationale Park El Ávila, net buiten Venezuela’s hoofdstad Caracas. Op een zondagochtend weet hij daarmee twee biljetten van 50.000 bolívares bij elkaar te verdienen – omgerekend zo’n twee eurocent. “De mensen hebben geen contant geld meer”, verzucht hij. Daarom heeft hij zijn bankgegevens op een briefje geschreven in de hoop dat mensen hem iets willen overmaken voor zijn diensten.

Zoraida Chirinos heeft een ander probleem. Nadat ze een half uur in de rij gestaan heeft voor een betaalautomaat om geld op te nemen voor een buskaartje, krijgt ze een biljet van 500.000 bolívares uit het apparaat ter waarde van 25 cent. Maar vaak zijn de apparaten leeg, vertelt ze. ‘Mobiel betalen’ is daarom het devies in het land, maar niet iedereen begrijpt dat of heeft een mobiele telefoon om mee te betalen.

De hyperinflatie heeft alle uitgegeven biljetten van de afgelopen zes jaar opgegeten. Ook de nieuwste biljetten van een miljoen bolívares zijn nog geen dollar waard. Mensen met toegang tot Amerikaanse dollars moeten het hele bedrag van hun biljetten opmaken, omdat er simpelweg geen wisselgeld is – niet in dollars, niet in bolívares.

Vijfduizend procent

De regering van Nicolás Maduro is de schaarste aan contant geld onder andere te lijf gegaan met de uitgifte van enorme hoeveelheden geld: in 2019 alleen al groeide de geldhoeveelheid met 5.000 (vijfduizend!) procent, zo becijferde econoom Rodrigo Cabezas, voormalig vice-minister van Financiën onder president Hugo Chávez. Mede-econoom José Manuel Puente voegt toe dat het drukken van bankbiljetten meer kost dan hun monetaire waarde, waarmee Venezuela momenteel het enige land ter wereld is met hyperinflatie.

Het toestaan van betalingen in dollars bood evenmin soelaas vanwege de internationale sancties tegen het land en de ineenstorting van de olie-industrie, de corrupte kurk waar de economie ooit op dreef. Allerlei digitale vormen van betalen komen nu op in het land, maar er is geen onderliggende waarde: er wordt niet meer geïnvesteerd in het land. Dollars die nog het land inkomen zijn vaak afkomstig van witwasoperaties.

Bron: El País

Gerelateerde berichten

Oogsten, koken en eten op grote hoogte

Oogsten, koken en eten op grote hoogte

Bolivia en eten, dan denk je al snel aan de aardappel, wel duizenden verschillende soorten. Maar er wordt meer verbouwd in dit land met drie klimaatzones, waardoor de keuken kan beschikken over een grote diversiteit aan ingrediënten. Toch is Bolivia nog weinig internationaal bekend vanwege zijn keuken of topkoks. In 2013 opende restaurant Gustu z’n deuren in La Paz, opgericht door de culinair ondernemer van een van ´s werelds toprestaurants, Noma uit Denemarken. Heeft dit tot nieuwe ontwikkelingen geleid in de Boliviaanse keuken?

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This