Trivia Latina

Donder en bliksem in Venezuela

20 mei 2021

Het rommelt wel vaker in Venezuela, maar nergens zo vaak als rond het Meer van Maracaibo. Dit brakwatermeer, vanwege de open verbinding met de Caribische zee, ligt in het westen van het land en is de regio waar de meeste Venezolaanse olie vandaan komt. Daarnaast is het ook de plek op aarde met het meeste onweer. Maar liefst 297 dagen per jaar is er bliksem met bijbehorende donder. Geen wonder dat de deelstaat Zulia, rondom het meer, de bliksem in haar vlag heeft opgenomen.

Deze zogenaamde ‘Catatumbo bliksem’, genoemd naar een rivier die in het Meer uitkomt, wordt met name veroorzaakt door de vochtige, tropische hitte, de opstijgende warmte van het meer en de dalende koelere lucht vanaf de bergen rondom het meer. Die bergen verhinderen bovendien de luchtcirculatie ter plaatse.

Hoewel de hoeveelheid onweer per jaar varieert is het niet echt overdreven te zeggen dat het rond het Meer van Maracaibo dagelijks onweert. Deze ‘oneindige storm’ gaat vaak gepaard met heftige wind, blikseminslagen (een specifiek gebied kent regelmatig 40 inslagen per vierkante kilometer) en stortbuien, maar fotografen kunnen prachtige plaatjes schieten.

Bronnen: NRC, youtube
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This