Economie & Ondernemen

De Venezolaanse regering en Chevron kondigen contracten voor joint ventures aan

30 november 2022

Redactie

De directeur van Chevron in Venezuela, Javier La Rosa (rechts op foto), had afgelopen dinsdag een ontmoeting met de Venezolaanse minister van Olie, Tareck El Aissami, nadat de regering van de Verenigde Staten het bedrijf toestemming had gegeven om zijn oliewinningsactiviteiten in het land uit te breiden.

“Ik heb een succesvolle werkbijeenkomst gehouden met de president van Chevron, Javier La Rosa, een oliemaatschappij die in 2023 honderd jaar actief zal zijn in Venezuela”, schreef El Aissami op zijn sociale netwerken.

De Venezolaanse minister meldde dat ze de komende uren “de contracten zullen ondertekenen om de ontwikkeling van joint ventures en de olieproductie te bevorderen”. El Aissami verzekerde ook dat deze contracten zullen worden opgesteld “volgens de voorwaarden die zijn vastgelegd in de grondwet en andere Venezolaanse wetten”.

In context

Het Bureau voor de Controle van Buitenlandse Activa (Ofac) van het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft een verlengde vergunning verleend aan oliemaatschappij Chevron om verschillende van haar activiteiten in Venezuela te hervatten, waaronder de winning en export van olie naar het Noord-Amerikaanse land.

Deze versoepeling van de sancties is van toepassing op alle joint ventures van het Amerikaanse bedrijf op Venezolaans grondgebied en vindt plaats in verband met het herstel  van het proces van politieke dialogen tussen de regering van president Maduro en de Venezolaanse oppositie in Mexico-Stad.

Zo staat Ofac Chevron nu toe om de volgende operaties uit te voeren in het Zuid-Amerikaanse land:

  • Productie en winning van aardolie of aardolieproducten, geproduceerd door de joint ventures met Chevron, en alle gerelateerde onderhouds-, reparatie- of servicewerkzaamheden van de joint ventures van de Amerikaanse oliemaatschappij.
  • Verkoop, export of import in de Verenigde Staten van olie of olieproducten, geproduceerd door joint ventures van Chevron; op voorwaarde dat de olie en aardolie, evenals andere producten die door de joint ventures van Chevron worden geproduceerd, eerst aan Chevron worden verkocht.
  • Zorgen voor de gezondheid of veiligheid van het personeel of de integriteit van de operaties of activa van Chevron-joint ventures in Venezuela.
  • Aankoop  en import naar Venezuela van goederen of inputs gerelateerd aan haar activiteiten, waaronder verdunningsmiddelen, condensaten, aardolie- of gasderivaten,
    zolang het geen betrekking heeft op herkomst of enige transactie met bedrijven of producten uit Iran of Rusland.

Foto: Cortesía Sumarium

 

Nodal, Sumarium

Gerelateerde berichten

Van de ene crisis naar de andere- De onevenwichtige Argentijnse economie in vogelvlucht

Van de ene crisis naar de andere- De onevenwichtige Argentijnse economie in vogelvlucht

Argentinië is gewend aan periodes van recessies, koersschommelingen, hoge inflatie, wanbetalingen en sterk fluctuerende armoede. Dat komt mede door wisselvallig financieel en macro-economisch beleid. Tijdens de huidige sociaaleconomische problemen rees de ster van econoom Javier Milei als verpersoonlijking van het anti-establishment. Op 19 november strijdt hij in de tweede ronde van de verkiezingen om het presidentschap in een nek-aan-nekrace met Sergio Massa van de regerende peronistische partij.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This