Politiek & Maatschappij

Amerikaanse diplomaten bezoeken Venezuela

9 maart 2022

Zeldzaam bezoek nadat banden in 2019 verbroken werden

Afgelopen weekend reisde een groep hoge Amerikaanse diplomaten naar Venezuela voor een ontmoeting met president Nicolás Maduro. In 2019 hebben de Verenigde Staten de politieke banden met het regime van Maduro verbroken en sancties ingesteld. Maar de oorlog in Europa is aanleiding om deze sancties mogelijk te herzien.

Na de Venezolaanse presidentsverkiezingen in 2019 hebben de Verenigde Staten de banden met het regime van president Maduro verbroken toen de Amerikaanse regering oppositieleider Juan Guaidó erkende als de wettelijke president van Venezuela en Maduro beschuldigde van verkiezingsfraude. Dit besluit werd kracht bijgezet door het invoeren van economische sancties, onder meer wat betreft de import van olie uit Venezuela. Maar de oorlog in Europa en de Amerikaanse overweging om niet langer olie uit Rusland te importeren is aanleiding voor het besluit de relaties met Venezuela opnieuw te bekijken.

Net als in Nederland rijzen de benzineprijzen in de VS momenteel de pan uit: voor een gallon benzine betalen de Amerikanen nu vier dollar. Nog altijd omgerekend meer dan de helft goedkoper dan in Nederland, maar voor Amerikanen ongekend hoog. De regering van president Biden besloot daarom een bezoek aan het olierijke land Venezuela te brengen in een poging de relaties weer iets te verbeteren.

Behalve olie stond ook een gesprek over Amerikaanse gevangenen op de agenda. In het bijzonder zes vertegenwoordigers van het oliebedrijf Citgo Petroleum. Zij werden in 2017 tijdens een bezoek aan Venezuela gevangen genomen op beschuldiging van fraude. De Amerikaanse delegatie heeft met hen kunnen spreken en The Washington Post meldt dat tenminste twee van hen zijn vrijgelaten.

De perschef van het Witte Huis, Jen Psaki, wilde niet antwoorden op vragen van de pers of het gebrek aan olie het waard is de relaties te herstellen. Dat is volgens haar nog lang niet aan de orde. De belangrijkste aanleiding voor het bezoek waren volgens haar de gevangenen. Maar veel partijgenoten van Biden denken hier anders over. Het eventuele herstel van relaties met Maduro’s regime, dat op dit moment door het internationaal strafhof wordt onderzocht wegens beschuldigingen van misdaden tegen de menselijkheid, laat zien hoe relaties en waarden te grabbel worden gegooid tijdens de Russische invasie van Oekraïne. De democratische senator Robert Menendez verwoordde het als volgt: “Nicolás Maduro is een kankergezwel in ons werelddeel en we moeten geen nieuw leven blazen in zijn regering van marteling en moord.”

Maduro bevestigde de ontmoeting tijdens een gesprek op de Venezolaanse staatstelevisie. Volgens hem was het een “respectvolle” en “zeer diplomatieke” bijeenkomst, en hebben beide landen “afgesproken om te werken aan een agenda om vooruit te komen.” Hij zei ook dat het Venezolaanse oliebedrijf, bereid is om de productie op te schroeven “voor de stabiliteit in de wereld.”

Bron: The Washington Post

Gerelateerde berichten

Weg met Pinochet!

Weg met Pinochet!

Op 5 oktober 1988 spraken de Chilenen zich in een volksstemming uit tegen het aanblijven van generaal Pinochet als president. Daarmee eindigde de dictatuur, maar werd Chili nog geen volwaardige democratie. Chispa-redacteur Jan de Kievid maakte als internationaal waarnemer die spannende verkiezing mee. Nu binnenkort mogelijk weer een grote stap in democratische richting wordt gezet, vertelt hij zijn verhaal van de enerverende gebeurtenissen eind 1988.

Lees meer
Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Donderdag 12 mei ontdekte een helikopter van de Puerto Ricaanse grenswacht op zee een gekapseisde boot. Tot nu toe konden 38 mensen gered worden en zijn elf lichamen geborgen. Maar volgens de opvarenden, op twee na allemaal Haïtianen, waren er tussen de 60 en 75 personen aan boord, wat betekent dat er nog veel mensen vermist worden. Dit jaar is het aantal Haïtianen dat hun land verlaat verdubbeld volgens Amerikaanse autoriteiten. Het bendegeweld en de economische crisis zijn de belangrijkste oorzaken.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This