Milieu & Natuur

Uruguay koploper in overgang naar milieuvriendelijke energiebronnen in Latijns Amerika

22 april 2021

Redactie

Uruguay loopt voorop in Latijns Amerika op het gebied van energietransitie naar hernieuwbare bronnen, volgens een index die deze week gezamenlijk is vrijgegeven door het World Economic Forum en het Accenture-adviesbureau.

Op de lijst blijft Zweden bovenaan staan, het Zuid-Amerikaanse land zakte twee stappen van de 11e naar de 13e in vergelijking met de ranglijst van 2020, nog steeds ver voor op andere landen in de regio. Costa Rica stond op de 26e plaats en Colombia zakte van de 25e naar de 29e.

Andere Latijns-Amerikaanse landen in de bovenste helft waren: Brazilië (30), Chili (34), Paraguay (36), Peru (42), Mexico (46), Argentinië (47), Ecuador (48) en Panama ( 50). Venezuela stond op de 111e plaats en Haïti werd de slechtste van de regio met 114, amper een tandje hoger dan Zimbabwe.

De index, nu aan zijn tiende editie toe, laat zien dat 92 landen het afgelopen decennium vooruitgang hebben geboekt in hun transitie naar schone energie, hoewel slechts 13 ervan een “constante” verbetering hebben doorgemaakt.

Noorwegen klom naar de tweede plaats van de vijfde van vorig jaar, Denemarken stond op de derde plaats, gevolgd door Zwitserland, Oostenrijk en Finland.

Van de belangrijkste wereldeconomieën staat het Verenigd Koninkrijk op de zevende plaats en Frankrijk op de negende plaats, terwijl andere economische grootmachten zoals Duitsland (18), de Verenigde Staten (24), Italië (27) en China (68) ver achterbleven.

China verbeterde 10 stappen sinds 2020, terwijl India (dat samen met China een derde van de wereldwijde energie verbruikt) 13 plaatsen daalde om op de 87e plaats te eindigen.

Volgens het rapport vereist de transitie “een volledige transformatie van het mondiale energie-, economische en sociale systeem die nu moet beginnen, aangezien het volgende decennium cruciaal is om de klimaatdoelstellingen te bereiken.”

Acht van de tien grootste economieën ter wereld hebben zich tot doel gesteld om halverwege de eeuw geen netto-uitstoot te hebben. De investering in de energietransitie bedroeg vorig jaar wereldwijd meer dan 500.000 miljoen dollar, ondanks de pandemie van het coronavirus.

In tien jaar tijd is het aantal mensen op de planeet zonder toegang tot elektriciteit teruggebracht van 1.200 naar 800 miljoen, terwijl de ontwikkeling van hernieuwbare energie het mogelijk heeft gemaakt om de ecologische duurzaamheid en energiezekerheid in importerende landen te vergroten, aldus de studie.

Aan de andere kant merkt het rapport op dat de koolstofintensiteit (uitstoot van broeikasgassen per eenheid BBP) de afgelopen tien jaar is toegenomen in opkomende landen in Azië en Sub-Sahara Afrika.

Mercopress

Gerelateerde berichten

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Internationaal is er diepe verontwaardiging over de bosbranden in het Braziliaanse Amazonewoud. De extreemrechtse president Bolsonaro krijgt bakken kritiek over zich heen. Maar in buurland Bolivia voltrekt zich een vergelijkbare, stille ramp. In 2019 brandde meer dan zes miljoen hectare aan bos af, een gebied ter grootte van Nederland, Luxemburg en Vlaanderen samen.

Lees meer
Goedgekeurd mijnbouwproject in Chili bedreigt Humboldtpinguïn

Goedgekeurd mijnbouwproject in Chili bedreigt Humboldtpinguïn

Half augustus werd het megamijnbouwproject van Coquimbo door de milieucommissie goedgekeurd, dit is een bedreiging voor het voortbestaan van de Humboldtpinguïn. De mijnbouw zal plaatsvinden op amper dertig kilometer afstand van het natuurreservaat van de Humboldtpinguïn. Niet alleen wordt de pinguïn ernstig bedreigd, de hele mariene flora en fauna van het gebied zal onder druk komen te staan.

Lees meer

Stikken in het paradijs

Documentaire over vervuiling Isla-raffinaderij Dit jaar bestaat het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar. Curaçao is een van de parels aan de kroon, een geliefd eiland bij veel (Nederlandse) toeristen. Wat de vakantiegangers vaak niet weten, is dat in dit paradijs een...

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This