Onderzoek & Wetenschap

Mooie, vrouwelijke wetenschappers

4 februari 2022

Het Franse L’Oréal is ’s werelds grootste bedrijf in cosmetica en schoonheidsproducten. Het richt zich daarbij voornamelijk op vrouwen. Via haar Fondation L’Oréal steunt het bedrijf echter ook vrouwen om hun eigen toekomst en die van de wereld te vormen.

Zo is de Fondation er van overtuigd dat schoonheid een rol kan spelen om kwetsbare of gemarginaliseerde vrouwen meer zelfvertrouwen te laten krijgen en dat dat kan helpen hun plek in de samenleving te ontdekken.

Een van haar emancipatoire activiteiten is de financiële steun aan de L’Oréal-UNESCO-prijs voor vrouwelijke wetenschappers, die uitgereikt wordt in samenwerking met het regionale UNESCO-kantoor in Montevideo, Uruguay en het Uruguayaanse ministerie van Onderwijs en Cultuur.

Eind 2021 werd de Uruguayaanse Erika Teliz voorgedragen voor de prijs. Ze heeft een doctoraat in de chemie en werkt als toegewijd docent en onderzoeker elektrochemie aan de Universiteit van de Republiek (UDELAR).

De moeder van twee kinderen houdt zich sinds 2007 bezig met elektrochemische conversie: het omzetten van materie in energie. De laatste tijd richt ze zich daarbij vooral op oplaadbare batterijen. “Wetenschap onderzoek verloopt niet via rechte lijnen”, aldus de genomineerde. “Ik ben altijd erg nieuwsgierig geweest en dat is de drijfveer achter mijn werk.”

Het project waarmee ze genomineerd werd had als titel “Ontwerp en evaluatie van prototypes van Li-ion batterijen. Een vergelijking en test van commerciële batterijen”. Onder batterijen dienen ook accu’s verstaan te worden, want een van de doelstellingen van het project van Teliz en haar team van UDELAR is om nieuwe materialen voor lithium-io accu’s te ontwikkelingen die geschikt zijn voor gebruik in elektrische voertuigen.

Tegelijkertijd wordt er samengewerkt met een bedrijf dat kleine elektrische voertuigen verkoopt, waarvoor verschillende accu’s onderzocht en getest worden. Het was met name de kennisoverdracht tussen de academische wereld en het bedrijfsleven die de aandacht van de L’Oréal-UNESCO prijs trok.

Dit jaar wordt de prijs, een bedrag ter waarde van 20.000 dollar, voor de 15e keer uitgereikt met als doel de rol van vrouwen bij de ontwikkeling van wetenschappelijke oplossingen voor nationale en wereldwijde problemen te verstevigen. Een datum voor de uitreiking van de prijs is nog niet bekend gemaakt. Wel biedt de organisatie een link naar winnaressen uit het verleden – die er, vanzelfsprekend, allemaal stralend uitzien.

Bron: es.unesco.org

Gerelateerde berichten

Democratie in precolumbiaanse steden in Mexico – Nieuwe inzichten van antropoloog Graeber en archeoloog Wengrow

Democratie in precolumbiaanse steden in Mexico – Nieuwe inzichten van antropoloog Graeber en archeoloog Wengrow

In precolumbiaans Mexico hadden sommige steden, zoals Teotihuacán en Tlaxcala, een enigszins democratisch bestuur. Dat blijkt uit archeologisch onderzoek en in het tweede geval ook uit Spaanse kronieken. Dat betogen David Graeber en David Wengrow in hun spraakmakende boek ‘Het begin van alles’, waarin ze de geschiedenis herschrijven met meer aandacht voor variëteit in ontwikkeling en menselijke keuzemogelijkheden.

Lees meer
Machu Picchu: Incaplaats heeft al meer dan honderd jaar de verkeerde naam

Machu Picchu: Incaplaats heeft al meer dan honderd jaar de verkeerde naam

Machu Picchu is een van ’s werelds bekendste archeologische vondsten, een wonder van precolumbiaanse architectuur dat al tientallen jaren nauwkeurig is bestudeerd. Maar een nieuw academisch artikel stelt dat de plaats sinds de herontdekking meer dan een eeuw geleden onder de verkeerde naam bekendstaat. Een Peruaanse historicus en een vooraanstaande Amerikaanse archeoloog beweren dat het Unesco-werelderfgoed onder de  Incabewoners bekend stond als Huayna Picchu – de naam van een piek die uitkijkt over de ruïnes – of gewoon Picchu.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This