Onderzoek & Wetenschap

Mooie, vrouwelijke wetenschappers

4 februari 2022

Het Franse L’Oréal is ’s werelds grootste bedrijf in cosmetica en schoonheidsproducten. Het richt zich daarbij voornamelijk op vrouwen. Via haar Fondation L’Oréal steunt het bedrijf echter ook vrouwen om hun eigen toekomst en die van de wereld te vormen.

Zo is de Fondation er van overtuigd dat schoonheid een rol kan spelen om kwetsbare of gemarginaliseerde vrouwen meer zelfvertrouwen te laten krijgen en dat dat kan helpen hun plek in de samenleving te ontdekken.

Een van haar emancipatoire activiteiten is de financiële steun aan de L’Oréal-UNESCO-prijs voor vrouwelijke wetenschappers, die uitgereikt wordt in samenwerking met het regionale UNESCO-kantoor in Montevideo, Uruguay en het Uruguayaanse ministerie van Onderwijs en Cultuur.

Eind 2021 werd de Uruguayaanse Erika Teliz voorgedragen voor de prijs. Ze heeft een doctoraat in de chemie en werkt als toegewijd docent en onderzoeker elektrochemie aan de Universiteit van de Republiek (UDELAR).

De moeder van twee kinderen houdt zich sinds 2007 bezig met elektrochemische conversie: het omzetten van materie in energie. De laatste tijd richt ze zich daarbij vooral op oplaadbare batterijen. “Wetenschap onderzoek verloopt niet via rechte lijnen”, aldus de genomineerde. “Ik ben altijd erg nieuwsgierig geweest en dat is de drijfveer achter mijn werk.”

Het project waarmee ze genomineerd werd had als titel “Ontwerp en evaluatie van prototypes van Li-ion batterijen. Een vergelijking en test van commerciële batterijen”. Onder batterijen dienen ook accu’s verstaan te worden, want een van de doelstellingen van het project van Teliz en haar team van UDELAR is om nieuwe materialen voor lithium-io accu’s te ontwikkelingen die geschikt zijn voor gebruik in elektrische voertuigen.

Tegelijkertijd wordt er samengewerkt met een bedrijf dat kleine elektrische voertuigen verkoopt, waarvoor verschillende accu’s onderzocht en getest worden. Het was met name de kennisoverdracht tussen de academische wereld en het bedrijfsleven die de aandacht van de L’Oréal-UNESCO prijs trok.

Dit jaar wordt de prijs, een bedrag ter waarde van 20.000 dollar, voor de 15e keer uitgereikt met als doel de rol van vrouwen bij de ontwikkeling van wetenschappelijke oplossingen voor nationale en wereldwijde problemen te verstevigen. Een datum voor de uitreiking van de prijs is nog niet bekend gemaakt. Wel biedt de organisatie een link naar winnaressen uit het verleden – die er, vanzelfsprekend, allemaal stralend uitzien.

Bron: es.unesco.org

Gerelateerde berichten

Barrios cerrados in Argentinië

Barrios cerrados in Argentinië

Mijn naam is Fleur Hessing, geboren en getogen in Amsterdam, maar met Argentinië als tweede thuis. Ik heb de studie Latijns-Amerikaanse Studies (CEDLA, UvA) gedaan, nadat ik op mijn zestiende voor het eerst in San Juan, Argentinië was. Ik vond de mensen en de cultuur interessant en genoot van de gesprekken over politiek en economie. Graag wilde ik er meer over weten.

Lees meer
Vee, niet coca, is de oorzaak van de ontbossing in het Colombiaanse Amazonegebied

Vee, niet coca, is de oorzaak van de ontbossing in het Colombiaanse Amazonegebied

Veeteelt en niet cocaïne heeft de afgelopen vier decennia geleid tot de vernietiging van het Colombiaanse Amazonegebied, zo blijkt uit een nieuwe studie. Opeenvolgende recente regeringen hebben bezorgdheid over het milieu gebruikt om het opvoeren van hun oorlog tegen de groene struik te rechtvaardigen, maar het onderzoek toont aan dat in 2018 de hoeveelheid bos die werd gekapt om coca, het basisingrediënt van cocaïne, te verbouwen, slechts 1/60ste was van die voor vee .

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This