Recensies boeken

Titus, Karin Amatmoekrim

20 april 2009

Mark Weenink

Wie ben je zonder de nabijheid van je geliefde? In Titus van schrijfster Karin Amatmoekrim (Paramaribo, 1976) verliest de gelijknamige hoofdpersoon zijn vrouw Kat door een tragisch ongeluk. Onverwacht laat zijn vrouw hem veel geld na. Zoveel, dat hij niet meer hoeft te werken. Hij besluit voor onbepaalde tijd weg te gaan, naar een wereld waar hem vrijheid en leegte wachten.

Titus Bijlhout, zoon van een Surinaamse vader en een Nederlandse moeder, vertrekt naar Kopenhagen en dat is het begin van een reeks ontmoetingen met markante personages. Titus komt terecht in een wereld die in een stroomversnelling raakt, maar tegelijkertijd drijft hij in een vacuüm. Karel, een zakenman en notoire rokkenjager, neemt Titus onder zijn hoede. Via dit blaterige, doch sympathieke personage ontmoet Titus Julia, een prostituee. Kan zij de leegte opvullen of is ze de bezegeling van Titus’ noodlot?

Lezers die een typisch ‘Surinaams-Nederlandse’ roman hopen te lezen, zullen teleurgesteld zijn. Titus’ (half-)Surinaamse afkomst speelt nauwelijks een rol. Zijn donkere huidskleur komt soms naar voren, maar ook niet meer dan dat. De typisch Surinaamse sfeer is er niet. Dat is geen kritiek, eerder een constatering. En het geeft aan dat Amatmoekrim een mooi verhaal kan vertellen dat niet cultuurgebonden is.

De auteur verweeft universele thema’s van liefde en eigenheid in een sober verhaal, waarin de lezer meedrijft met de hoofdpersoon. Welke wereld Titus ook binnengaat, het gemis van zijn vrouw blijft in zijn hart.

Van Amatmoekrim verschenen eerder Het knipperleven (2004) en Wanneer wij samen zijn (2006). Titus is een mooie, ingetogen roman over de breekbaarheid van het leven. Soms moet je je volledig losmaken van de wereld om jezelf weer te vinden.

Uitgeverij Prometheus, Amsterdam, 2009, ISBN 9789044612301, 228 pag., € 18,95

Gerelateerde berichten

Het derde land

Het derde land

Haar debuut Nacht in Caracas was een groot succes. Nu heeft Karina Sainz Borgo, geboren in Venezuela en sinds 2006 woonachtig in Spanje, opnieuw een geweldige roman geschreven. Het derde land schetst de Latijns-Amerikaanse samenleving in al haar facetten, gruwelijk en tegelijk veerkrachtig en liefdevol, in prachtig proza.

Lees meer
Mijn documenten

Mijn documenten

“Mijn vader was een computer, mijn moeder een schrijfmachine. Ik was een leeg schrift en nu ben ik een boek.” Dit is een typerende zin uit Mijn documenten van de Chileense schrijver Alejandro Zambra (1975). In het verhaal heeft de vader van de verteller een kantoorbaan met elektrische typmachine, de moeder is creatief en houdt van zingen.

Lees meer
De christus van Elqui

De christus van Elqui

Er is een gezegde: ‘Klein dorp, grote hel’. Dat geldt zeker voor de gemeenschap in de roman De christus van Elqui van de Chileense schrijver Hernan Rivera Letelier (1950). Onderling geroddel en sociale controle houden – samen met de feodale machtsverhoudingen tussen bazen en arme mijnwerkers – de sociale verhoudingen in hun oneerlijke, ijzeren greep.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This