Recensies boeken

Suriname in het hart, Diederik Samwel

20 april 2014

Suriname in het hart is eigenlijk één grote liefdesverklaring van Diederik Samwel. Dat ligt in eerste instantie niet voor de hand; hij belandt er min of meer omdat zijn vrouw, een filmmaakster, dat graag wil. Samwel is journalist en hij beschijft het wel en wee van hemzelf en zijn gezin, over een periode van tien jaar, waarin de auteur voor langere en meerdere periodes in Suriname woont en werkt.

Samwels schrijfstijl is lichtvoetig, humoristisch en verraadt een nuchtere Hollandse blik. Het boek leest als een trein, al schakelt Samwel soms erg snel van het ene onderwerp (de politieke situatie) naar het andere (een van zijn kinderen die in de hangmat ligt). Dat is jammer, want soms snijdt hij interessante thema’s aan als de Surinaamse economie of de kwestie Bouterse, om ze vervolgens links te laten liggen. Als lezer ben je nieuwsgierig naar de kern van de zaak en ook naar Samwels – toch een buitenstaander met een kritische, frisse blik, hoop je dan – analyse.

Toch blijft het boek niet hangen in oppervlakkigheid. Juist doordat hij er woont en werkt, krijgt hij een aardig beeld van de Surinaamse samenleving. Van praktische zaken als het kopen van een auto tot het naar school brengen van de kinderen, waardoor het dagelijkse leven in beeld komt, dat in andere reis- of studieboeken onbelicht blijft. Ook voetbal, Samwels grote hobby, brengt hem tot in de haarvaten van de Surinaamse samenleving.

Tel daarbij op het feit dat Suriname een kleine gemeenschap is – iedereen kent iedereen – en Samwel komt vrij gemakkelijk in contact komt met sleutelpersonen uit de Surinaamse maatschappij. De directeur van de Surinaamse Centrale Bank is bijvoorbeeld zijn overbuurman.
Soms treedt het gezinsleven iets teveel op de voorgrond en dat – hoe aandoenlijk dat ook mag zijn – is niet altijd even interessant.

Al met al verhaalt Samwel op aanstekelijke wijze en met veel warmte over een land dat hij in de armen heeft gesloten. De liefde is wederzijds.

Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam, 269 pag., ISBN 9789038890944, €17,50

Gerelateerde berichten

Nicht zijn is voor echte kerels

Nicht zijn is voor echte kerels

De homoseksuele Alejandro is de hoofdpersoon van het boek Nicht zijn is voor echte kerels van de Colombiaan Mario Palacio Jímenez. Palacio beschrijft zijn eigen persoonlijke strijd in romanvorm, met gefingeerde namen en aangevuld met zijn fantasie. In Alejandro’s woorden: “ik, met mijn hormonen in een andere afdeling”.

Lees meer
Colombia Es Pasión

Colombia Es Pasión

In Colombia Es Pasión. The Generation of Racing Cyclists Who Changed Their Nation and the Tour de France schrijft Matt Rendell uitgebreid over het Colombiaanse wielrennen, met een focus op de huidige succesvolle generatie renners. Al in tweede helft van de vorige eeuw maakten renners als Lucho Herrera en Fabio Parra furore. Van oudsher ligt de kracht van de Colombianen in de bergen. Logisch natuurlijk, aangezien de meeste renners uit de Andes komen, zo’n 2000-2600 meter boven zeeniveau.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This