Recensies boeken

Suriname in het hart, Diederik Samwel

20 april 2014

Suriname in het hart is eigenlijk één grote liefdesverklaring van Diederik Samwel. Dat ligt in eerste instantie niet voor de hand; hij belandt er min of meer omdat zijn vrouw, een filmmaakster, dat graag wil. Samwel is journalist en hij beschijft het wel en wee van hemzelf en zijn gezin, over een periode van tien jaar, waarin de auteur voor langere en meerdere periodes in Suriname woont en werkt.

Samwels schrijfstijl is lichtvoetig, humoristisch en verraadt een nuchtere Hollandse blik. Het boek leest als een trein, al schakelt Samwel soms erg snel van het ene onderwerp (de politieke situatie) naar het andere (een van zijn kinderen die in de hangmat ligt). Dat is jammer, want soms snijdt hij interessante thema’s aan als de Surinaamse economie of de kwestie Bouterse, om ze vervolgens links te laten liggen. Als lezer ben je nieuwsgierig naar de kern van de zaak en ook naar Samwels – toch een buitenstaander met een kritische, frisse blik, hoop je dan – analyse.

Toch blijft het boek niet hangen in oppervlakkigheid. Juist doordat hij er woont en werkt, krijgt hij een aardig beeld van de Surinaamse samenleving. Van praktische zaken als het kopen van een auto tot het naar school brengen van de kinderen, waardoor het dagelijkse leven in beeld komt, dat in andere reis- of studieboeken onbelicht blijft. Ook voetbal, Samwels grote hobby, brengt hem tot in de haarvaten van de Surinaamse samenleving.

Tel daarbij op het feit dat Suriname een kleine gemeenschap is – iedereen kent iedereen – en Samwel komt vrij gemakkelijk in contact komt met sleutelpersonen uit de Surinaamse maatschappij. De directeur van de Surinaamse Centrale Bank is bijvoorbeeld zijn overbuurman.
Soms treedt het gezinsleven iets teveel op de voorgrond en dat – hoe aandoenlijk dat ook mag zijn – is niet altijd even interessant.

Al met al verhaalt Samwel op aanstekelijke wijze en met veel warmte over een land dat hij in de armen heeft gesloten. De liefde is wederzijds.

Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam, 269 pag., ISBN 9789038890944, €17,50

Gerelateerde berichten

De Stenen Goden

De Stenen Goden

Schipper Cor van Oostenbrugge vaart met zijn lange boomkorkotter op de deining van de zee, tot hij een vreemd voorwerp opvist. Het bleek om een authentiek beeldje uit Paaseiland te gaan. Hoe is het in Zeeland terechtgekomen, is de grote vraag?

Lees meer
Het derde land

Het derde land

Haar debuut Nacht in Caracas was een groot succes. Nu heeft Karina Sainz Borgo, geboren in Venezuela en sinds 2006 woonachtig in Spanje, opnieuw een geweldige roman geschreven. Het derde land schetst de Latijns-Amerikaanse samenleving in al haar facetten, gruwelijk en tegelijk veerkrachtig en liefdevol, in prachtig proza.

Lees meer
Mijn documenten

Mijn documenten

“Mijn vader was een computer, mijn moeder een schrijfmachine. Ik was een leeg schrift en nu ben ik een boek.” Dit is een typerende zin uit Mijn documenten van de Chileense schrijver Alejandro Zambra (1975). In het verhaal heeft de vader van de verteller een kantoorbaan met elektrische typmachine, de moeder is creatief en houdt van zingen.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This