Politiek & Maatschappij

Excuses kunnen niet zonder reparatie

2 juli 2021

In Suriname is met instemming gereageerd op de excuses die de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema op donderdag 1 juli, bij de herdenking van Keti Koti (‘gebroken ketenen’), aan de Nederlandse Afro-gemeenschap aanbood voor de betrokkenheid van haar stad bij het slavernijverleden. Maar dat betekent nog geen streep onder dit donkere verleden.

De aangeboden excuses voor de hoofdstedelijke betrokkenheid bij het slavernijverleden vindt Petter Richelieu (70) van de Stichting Grani een positieve daad. “Want zonder excuses zullen wij nooit vrede en eenheid brengen tussen de bevolkingsgroepen in de Amsterdamse samenleving. Maar excuses kan niet zonder reparatie”, zegt hij tegen de Surinaamse krant De Ware Tijd.

Acht jaar geleden werd het hoofd van Koning Bandu teruggeven aan het Ghanese volk. Deze koning, van het Ashanti-volk, werd in 1838 door de Nederlanders opgehangen en onthoofd in wat toen de Afrikaanse Goudkust heette. Zijn hoofd werd meegenomen en op sterk water in het Anatomisch Museum van het Leidse Universitair Medisch Centrum bewaard, tot het in 2008 door schrijver Arthur Japin werd herontdekt.

Voor stichting Grani was de onthoofding een vernedering voor de Afro-gemeenschap in Amsterdam, die herinnerde aan de wreedheden waaraan haar voorouders werden onderworpen. “Excuses kunnen daarom niet zonder reparatie, om te beginnen met het verwerkingsproces van het verleden en te werken naar de toekomst”, klinkt het vol overtuiging.

Richelieu zet zich samen met anderen al ruim drie decennia in voor meer aandacht voor het Nederlandse slavernijverleden. De medeoprichter van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) woont sinds zijn pensionering in district Commewijne. Dat hij het historisch moment in Amsterdam niet van dichtbij heeft meegemaakt, vindt hij niet erg. “De anderen waren er en we communiceren steeds met elkaar erover. En dat is het mooie van de organisaties als ze samenwerken.”

Richelieu ziet graag dat de Nederlandse koning Willem Alexander in 2023, op Surinaamse bodem, namens de Nederlandse regering excuses aanbiedt voor het slavernijverleden. Dan zal het 160 jaar geleden zijn dat de slavernij in de toenmalige Nederlandse kolonie Suriname afgeschaft werd, maar zonder de door Richelieu gewenste compensatie aan de slachtoffers.

De Nederlandse regering keerde in 1863 namelijk wel een schadevergoeding uit, van 300 gulden per slaaf, maar dan aan de slavenhouders ter compensatie voor het verloren eigendom. De voormalige slaven werden bovendien wettelijk verplicht nog ten minste tien jaar betaald op de plantages te blijven werken.

Bron: dwtonline.com, wikipedia

Gerelateerde berichten

De macro-economische ontwikkeling van Argentinië

De macro-economische ontwikkeling van Argentinië

De Argentijnse president Javier Milei is inmiddels ruim een half jaar aan de macht. Bij zijn aantreden noemde hij als de belangrijkste uitgangspunten van zijn regering een beperkte overheid, respect voor privé-eigendom en vrije handel. De focus van het economisch beleid moest liggen op een herstel van de overheidsbalans, indamming van de inflatie en het aantrekken van buitenlandse investeringen. In dit artikel maakt de auteur de voorlopige balans op.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This