Politiek & Maatschappij

Wat te doen met een dode terrorist?

18 september 2021

Peru worstelt met het lijk van voormalig Sendero-leider Abimael Guzmán

Op 11 september dit jaar overleed in zijn cel op 86-jarige leeftijd Abimael Guzmán, tussen 1971 en zijn arrestatie in 1992 (foto) de leider van de Communistische Partij van Peru, oftewel de terroristische organisatie Sendero Luminoso (Lichtend Pad). Sindsdien worstelen de autoriteiten met de vraag wat te doen met zijn stoffelijk overschot.

Tijdens de Peruaanse burgeroorlog tussen 1980 en 2000 was Sendero Luminoso verantwoordelijk voor de dood van duizenden mensen. Nu hun leider in levenslange gevangenschap is overleden, zijn de autoriteiten verplicht zijn stoffelijk overschot over te dragen aan de nabestaanden.

Dat betekent in dit geval aan Elena Iparraguirre, Guzmán’s weduwe en zijn voormalige plaatsvervanger bij de Maoïstische organisatie. Iparraguirre zelf zit echter ook een levenslange gevangenisstraf uit (ze trouwden in gevangenschap) en een rechter heeft inmiddels haar verzoek tot overdracht afgewezen.

Velen in Peru zijn bang dat Iparraguirre het lijk van haar man formeel wil laten begraven en dat de begraafplaats vervolgens een bedevaartsoord wordt voor Sendero-aanhangers die nog steeds actief zouden zijn.

Tegelijkertijd biedt het overlijden van Guzmán de nieuwe president Pedro Castillo, die zich volgens de Washington Post net als Guzmán beroept op het Marxisme-Leninisme, de gelegenheid zich verder af te zetten tegen het gewelddadige verleden van Sendero. Tijdens zijn campagne werd hem regelmatig verweten een Sendero-sympathisant te zijn geweest – wat hij ontkent – en ook tijdens het samenstellen van zijn kabinet was de beschuldiging nooit ver weg.

Op dit moment moet het Peruaanse parlement zich nog uitspreken over een wetsvoorstel dat de crematie regelt van stoffelijke overschotten van mensen van wie “het vervoer of de begrafenis tot grote maatschappelijke onrust kan leiden”.

De wet wordt waarschijnlijk wel aangenomen, maar politiek analist Gonzalo Banda vraagt zich af waarom het 29 jaar moest duren voordat er iets geregeld werd voor het moment dat Guzmán kwam te overlijden in de gevangenis van de marine in Callao.

Met een presidentiële opdracht om het lichaam van Guzmán te cremeren zou Castillo volgens Banda een duidelijk standpunt maken zich van Sendero te distantiëren. Dat is nodig, want velen in het land lijken te geloven dat Guzmán niet aan een longontsteking overleden is maar stiekem door Castillo vrijgelaten. Oppositiepolitici eisten dan ook het lichaam te mogen zien.

Bron: washingtonpost.com

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This