Milieu & Natuur

Vissersprotest na door vulkaanuitbarsting veroorzaakt olielek in Peru

20 januari 2022

Redactie

Een olielek aan de Peruaanse kust, veroorzaakt door de golven van een uitbarsting van een onderzeese vulkaan in het Zuid-Pacifische Tonga, zette tientallen vissers ertoe aan om dinsdag buiten de belangrijkste olieraffinaderij van het Zuid-Amerikaanse land te protesteren.

De mannen verzamelden zich buiten de raffinaderij in de provincie Callao in de buurt van de hoofdstad Lima. De Peruaanse minister van Milieu, Rubén Ramírez, vertelde verslaggevers dat de autoriteiten schatten dat er 6.000 vaten olie zijn gemorst in het gebied dat rijk is aan mariene biodiversiteit.

Onder de ogen van de politie droegen de vissers een grote Peruaanse vlag, visnetten en borden met de tekst ‘nee tegen ecologische misdaad’, ‘economisch getroffen families’ en ‘Repsol-moordenaar van de zeefauna’, verwijzend naar het in Spanje gevestigde bedrijf dat de raffinaderij van La Pampilla beheert. Ze eisten om met vertegenwoordigers van het bedrijf te spreken, maar geen leidinggevende had hen benaderd.

“Er is een slachting aan de gang van alle hydrobiologische biodiversiteit”, zei Roberto Espinoza, leider van de lokale vissers. “Te midden van een pandemie, met de zee die ons voedt, omdat ze geen noodplan hebben, hebben ze zojuist een basis van biodiversiteit vernietigd.”

Een schip onder Italiaanse vlag laadde zaterdag olie in La Pampilla toen sterke golven de boot bewogen en de lekkage veroorzaakten. Repsol zei zondag in een verklaring dat de lekkage plaatsvond “vanwege het geweld van de golven”.

De uitbarsting veroorzaakte golven die de Stille Oceaan overstaken. In Peru verdronken twee mensen aan een strand en er waren meldingen van kleine schade van Nieuw-Zeeland tot Santa Cruz, Californië.

Op dinsdag, ten noordwesten van de faciliteit, op het strand van Cavero, bedekten de golven het zand met een glanzende zwarte vloeistof, samen met kleine dode schaaldieren. Vijftig arbeiders van bedrijven die voor Repsol in de raffinaderij werken, verwijderden het met olie besmeurde zand met schoppen en stapelden het op een hoop.

Juan Carlos Riveros, bioloog en wetenschappelijk directeur in Peru van Oceana – een organisatie die zich inzet voor de bescherming van de oceanen van de wereld – zei dat guano-vogels, meeuwen, sterns, zeeleeuwen en dolfijnen het meest worden getroffen door de lekkage.

“De lekkage heeft ook gevolgen voor de belangrijkste bron van werk voor ambachtelijke vissers, aangezien de toegang tot hun traditionele visgebieden beperkt is of de doelsoorten besmet raken of sterven”, zei Riveros. “Op korte termijn ontstaat er wantrouwen over de kwaliteit en wordt de consumptie van de visserij ontmoedigd, waardoor de prijzen dalen en het inkomen daalt.”

De Peruaanse milieubeoordelings- en handhavingsinstantie schat dat ongeveer 18.000 vierkante meter strand aan de Pacifische kust van Peru is aangetast door de lekkage.

In een verklaring zei het Peruaanse agentschap dat Repsol “niet onmiddellijk maatregelen heeft genomen om cumulatieve of ernstigere schade aan de bodem, het water, de flora, de fauna en de hydrobiologische hulpbronnen te voorkomen.” Een AP-verslaggever zag maandag dat arbeiders gekleed in witte pakken de gemorste olie verzamelen met doormidden gesneden plastic flessen.

José Llacuachaqui, een andere lokale visserleider, die naar de opruiming keek, zei dat de arbeiders alleen de olie aan het verzamelen waren die het zand bereikte, maar niet de ruwe olie die in het zeewater zat. “Dit doodt alle eieren, alle mariene soorten,” zei hij.

AP

Gerelateerde berichten

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Internationaal is er diepe verontwaardiging over de bosbranden in het Braziliaanse Amazonewoud. De extreemrechtse president Bolsonaro krijgt bakken kritiek over zich heen. Maar in buurland Bolivia voltrekt zich een vergelijkbare, stille ramp. In 2019 brandde meer dan zes miljoen hectare aan bos af, een gebied ter grootte van Nederland, Luxemburg en Vlaanderen samen.

Lees meer
Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’  vormen

Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’ vormen

Aangespoord door de verkiezing van Lula willen de drie landen, waar zich de helft van alle tropische bossen bevinden, sterkere inspanningen voor natuurbehoud toezeggen. Met name de verkozen president van Brazilië, Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva, heeft beloofd te vechten om de ontbossing in het Amazonegebied een halt toe te roepen.

Lees meer

Stikken in het paradijs

Documentaire over vervuiling Isla-raffinaderij Dit jaar bestaat het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar. Curaçao is een van de parels aan de kroon, een geliefd eiland bij veel (Nederlandse) toeristen. Wat de vakantiegangers vaak niet weten, is dat in dit paradijs een...

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This