Politiek & Maatschappij

Verkiezing in Peru: Pedro Castillo moet het opnemen tegen Keiko Fujimori in tweede ronde

14 april 2021

Redactie

Een vakbondsman zal het opnemen tegen de conservatieve erfgenaam van de machtige familie Fujimori in Peru in een verdeelde presidentiële tweede ronde.

In de eerste ronde op zondag 12 april nam de linkse Pedro Castillo, die beloofde een nieuwe grondwet te schrijven, een verrassende voorsprong. Zijn uitdager zal Keiko Fujimori zijn, de dochter van de gevangengenomen voormalige president die zelf wordt geconfronteerd met beschuldigingen van corruptie, die ze ontkent.

Met bijna 96% van de stemmen geteld, had Castillo 19% en Fujimori 13% van de stemmen behaald, volgens de verkiezingsautoriteit van Peru. Beide kandidaten bleven ver achter bij de gewone meerderheid die nodig was om een eerste ronde met 18 kanshebbers te winnen. De definitieve stemming vindt plaats op 6 juni.

Kiezers maken zich vooral zorgen over de economie en de aanpak van de coronapandemie. Volgens cijfers van de Johns Hopkins University is Peru in Zuid-Amerika het land met het hoogste aantal Covid-19-sterfgevallen per hoofd van de bevolking. De Peruaanse economie heeft ook de gevolgen van de pandemie gevoeld en is in 2020 met 11 procent gekrompen. Meer dan 2,2 miljoen mensen zijn hun baan kwijtgeraakt.

BBC World News

Gerelateerde berichten

Luis Arce treedt in voetsporen van Morales – eerste halve jaar als president van Bolivia

Luis Arce treedt in voetsporen van Morales – eerste halve jaar als president van Bolivia

Na een onderbreking van een jaar, met een interim-regering onder de rechts-conservatieve Jeanine Añez, is de linkse partij MAS opnieuw aan de macht in Bolivia. In oktober 2020 behaalde Luis Arce in de eerste verkiezingsronde 55 procent van de stemmen, waarmee hij de nieuwe president werd. Hij erfde een politiek verdeeld land met een kwakkelende economie en een diepe gezondheidscrisis. Hoe heeft hij in het eerste half jaar van zijn presidentschap deze problemen aangepakt?

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This