Politiek & Maatschappij

Vakbondsleider Pedro Castillo heeft één voet in de tweede ronde van Peruaanse presidentsverkiezingen

12 april 2021

Redactie

De officiële resultaten van het Nationale Bureau voor Verkiezingsprocessen (ONPE) worden nog steeds bijgewerkt na de algemene verkiezingen van zondag 11 april. Met 53,309% van de stemmen geteld, behaalde de kandidaat van Perú Libre, Pedro Castillo, 16,347% van de geldige stemmen.

De lijst van de eerste zes kandidaten ziet er volgens ONPE als volgt uit:
Pedro Castillo (Perú Libre), 16,347%
Hernando de Soto (Avanza País) 13.433%
Keiko Fujimori (Fuerza Popular) 12.936%
Rafael López Aliaga (Renovación Popular) 12.846%
Yonhy Lescano (Acción Popular) 8.883%
Verónika Mendoza (Juntos por el Perú) 7.910%

Peilingbureau Ipsos geeft een zelfde volgorde, maar ziet een groter verschil tussen Castillo (16,1%) en de Soto (11,9%) en Fujimori (11,9%).

Achttien kandidaten streden in de eerste ronde en de tweede ronde van verkiezingen zal plaatsvinden op 6 juni tussen de twee kandidaten met de meeste stemmen. De namen van degenen die naar de tweede ronde gaan, zullen over ongeveer een maand bekend zijn, zeiden functionarissen.

De radicaal linkse politicus Castillo stelt voor om het Constitutionele Hof omver te werpen om de Grondwet van 1993 te vervangen als hij aan de macht komt. Hij steunt oproepen van anti-regeringsdemonstranten voor een nieuwe grondwet en zegt dat onder zijn leiding een grondwetgevende vergadering zal worden opgericht om een grondwet op te stellen die “de kleur, geur en smaak van het volk heeft”. Ook wil hij de media reguleren en de budgetten voor onderwijs en gezondheid verhogen. Bovendien heeft hij zich openlijk uitgesproken tegen abortus, genderbenadering op scholen, homohuwelijken en euthanasie.

Tijdens zijn campagne stelde Castillo voor om bedrijven te nationaliseren in een aantal “belangrijke” economische sectoren zoals mijnbouw, olie, waterkracht en gas. Hij heeft gezegd dat hij er niet op uit is zichzelf te verrijken en dat hij, als hij wordt gekozen, een salaris zal ontvangen dat gelijk is aan wat hij als leraar kreeg. Hij wil ook het salaris van parlementariërs verlagen.

El Comercio, Mercopress, BBC World News

Gerelateerde berichten

Luis Arce treedt in voetsporen van Morales – eerste halve jaar als president van Bolivia

Luis Arce treedt in voetsporen van Morales – eerste halve jaar als president van Bolivia

Na een onderbreking van een jaar, met een interim-regering onder de rechts-conservatieve Jeanine Añez, is de linkse partij MAS opnieuw aan de macht in Bolivia. In oktober 2020 behaalde Luis Arce in de eerste verkiezingsronde 55 procent van de stemmen, waarmee hij de nieuwe president werd. Hij erfde een politiek verdeeld land met een kwakkelende economie en een diepe gezondheidscrisis. Hoe heeft hij in het eerste half jaar van zijn presidentschap deze problemen aangepakt?

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This