Recensies boeken

Schaamte van Santiago Roncagliolo

20 april 2008

Mark Weenink

De menselijke natuur staat centraal in de roman Schaamte van Santiago Roncagliolo (Peru, 1975). Deze roman is de moeite van het lezen waard. De auteur weet in een relatief kort bestek (minder dan tweehonderd pagina`s) een gelaagd en boeiend portret neer te zetten van een familie die door emotionele remmingen, een traumatisch verleden en onvermogen tot communiceren gevangen zit in haar eigen wereld.

In Schaamte tekent Roncagliolo in een zeer menselijk verhaal niet alleen de contouren van de familie Ramos, maar dringt hij door tot in de haarvaten van dit middenklassegezin uit Lima. Ieders pijn en eenzaamheid krijgt langzaam gestalte. Oma is net overleden. Dementerende opa woont in bij het gezin. Het huwelijk tussen Alfredo en Lucy, een part-time verkoopster van make-up, sprankelt niet meer zoals voorheen. Lucy ontvangt seksueel getinte briefjes van een geheime aanbidder en gaat daarop in. Alfredo, die een drukke baan heeft, krijgt van de dokter te horen dat hij nog maar zes maanden te leven heeft. Hij probeert dit aan zijn gezin te vertellen, maar op de een of andere manier doet het geschikte moment zich nooit voor. Al snel zoekt hij troost in whisky, sigaretten en de armen van zijn rondborstige secretaresse Gloria. Zoontje Sergio ziet geesten, waaronder die van zijn oma. Tienerdochter Mariana loopt flink te puberen en tot slot is er ook een prominente rol voor de familiekat in het verhaal weggelegd. Het is een hectische familie, waarbij ieder op zijn eigen eilandje zit en met zijn eigen sores worstelt.

Het knappe dat Roncagliolo doet, is de kern van het menselijk wezen vangen in woorden. De Peruaan doet dit met een relatief eenvoudig verhaal zonder opsmuk. De kracht zit hem in de genadige portrettering van de menselijke tekortkomingen en twijfels die hij blootlegt door ieder personage een stem te geven en constant van perspectief te wisselen. De karakters worden mensen van vlees en bloed en de lezer zit als een vlieg op de muur in het gezinsleven in een cruciale periode.

Met veel liefde en compassie schetst Roncagliolo een intiem familieportret, waarin de finesse zit in de uitwerking van de karakters en de interactie onderling of het gebrek daar aan. Het verhaal is in 2007 verfilmd. Roncagliolo`s eerdere roman Aprilrood werd bekroond met de prestigieuze Premio Alfaguara. Roncagliolo is een schrijver om in de gaten te houden.

Uitgeverij Signatuur, Utrecht, 2008, ISBN 9789056723019, 152 pag., 16,95 euro, vertaling: Klaas de Boer

Gerelateerde berichten

De Stenen Goden

De Stenen Goden

Schipper Cor van Oostenbrugge vaart met zijn lange boomkorkotter op de deining van de zee, tot hij een vreemd voorwerp opvist. Het bleek om een authentiek beeldje uit Paaseiland te gaan. Hoe is het in Zeeland terechtgekomen, is de grote vraag?

Lees meer
Het derde land

Het derde land

Haar debuut Nacht in Caracas was een groot succes. Nu heeft Karina Sainz Borgo, geboren in Venezuela en sinds 2006 woonachtig in Spanje, opnieuw een geweldige roman geschreven. Het derde land schetst de Latijns-Amerikaanse samenleving in al haar facetten, gruwelijk en tegelijk veerkrachtig en liefdevol, in prachtig proza.

Lees meer
Mijn documenten

Mijn documenten

“Mijn vader was een computer, mijn moeder een schrijfmachine. Ik was een leeg schrift en nu ben ik een boek.” Dit is een typerende zin uit Mijn documenten van de Chileense schrijver Alejandro Zambra (1975). In het verhaal heeft de vader van de verteller een kantoorbaan met elektrische typmachine, de moeder is creatief en houdt van zingen.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This