Politiek & Maatschappij

Nog geen uitslag in Peru’s gepolariseerde presidentsverkiezingen van 6 juni

8 juni 2021

Redactie

De stemmarge tussen de linkse kandidaat Pedro Castillo en de populist Keiko Fujimori is slechts 98.000, hoewel deze steeds groter wordt.

De linkse Peruaanse presidentskandidaat Pedro Castillo heeft vandaag een flinterdunne maar steeds groter wordende voorsprong genomen op zijn rechtse rivaal Keiko Fujimori, maar de resultaten van de sterk gepolariseerde peiling blijven te dichtbij bij elkaar om al zeker te kunnen zijn van wie zal winnen.

Met 96,42 procent van de stemmen geteld stond Castillo vóór Fujimori met 50,29 procent van de stemmen tegen 49,71 procent van de stemmen voor Fujimori. De stemmarge tussen de twee bedraagt 98.000.

Maandag bracht Fujimori beschuldigingen naar voren van “onregelmatigheden” en “tekenen van fraude” in de tweede ronde van de verkiezingen. “Er is een duidelijke intentie om de wil van het volk te boycotten”, zei Fujimori, de dochter van de gevangengenomen voormalige president Alberto Fujimori. Op een persconferentie liet ze video’s en foto’s zien die naar verluidt bewijzen van onregelmatigheden bij het tellen vertoonden.

De partij van Castillo, Vrij Peru, riep de verkiezingsautoriteiten op om “de stem te beschermen” terwijl de stembiljetten worden geteld en gepubliceerd, terwijl ze ook de beschuldigingen van fraude verwierp.

De telling kan nog dagen duren met meer dan een miljoen expat-stemmen die nog moeten worden verwerkt. “We gaan (de winnaar) pas weten bij de laatste stem”, zegt politicoloog Jessica Smith tegen persbureau AFP. “Het is nog steeds erg onzeker – het verschil is te klein en we moeten wachten op het officiële resultaat.”

De tweede ronde van afgelopen zondag kwam te midden van jaren van politieke instabiliteit in Peru, dat ook worstelt om het hoofd te bieden aan de stijgende COVID-19-infecties en sterftecijfers en een gerelateerde economische neergang. Het land rapporteerde vorige week het hoogste coronavirussterftecijfer per hoofd van de bevolking ter wereld.

Toen de onzekerheid over wie de volgende president van het land zou worden maandag toenam, stortte de aandelenmarkt van Lima in en de Peruaanse munteenheid, de sol, zakte naar een laagterecord van 3,92 ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Het nauwe resultaat zou kunnen leiden tot dagen van onzekerheid en spanning, aangezien de stemming ook een scherpe kloof onderstreept tussen de hoofdstad Lima en het landelijke achterland die de onverwachte opkomst van Castillo heeft voortgestuwd.

Al Jazeera

Gerelateerde berichten

Luis Arce treedt in voetsporen van Morales – eerste halve jaar als president van Bolivia

Luis Arce treedt in voetsporen van Morales – eerste halve jaar als president van Bolivia

Na een onderbreking van een jaar, met een interim-regering onder de rechts-conservatieve Jeanine Añez, is de linkse partij MAS opnieuw aan de macht in Bolivia. In oktober 2020 behaalde Luis Arce in de eerste verkiezingsronde 55 procent van de stemmen, waarmee hij de nieuwe president werd. Hij erfde een politiek verdeeld land met een kwakkelende economie en een diepe gezondheidscrisis. Hoe heeft hij in het eerste half jaar van zijn presidentschap deze problemen aangepakt?

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This