Politiek & Maatschappij

Nog enkele dagen tot presidentsverkiezingen in Peru

7 april 2021

Krijgt Peru voor het eerst een linkse vrouw als president?

Over een paar dagen gaan de Peruanen naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. De race is nog niet gelopen. Van de achttien kandidaten maken er zeker zes kans om door te gaan naar de tweede ronde. Rijzende ster is Verónika Mendoza. Wordt zij de eerste vrouwelijke en linkse president in een land waar links al decennia verguisd wordt?

Op zondag 11 april gaan vijfentwintig miljoen Peruanen naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Maar met nog slechts enkele dagen te gaan is het voor veel Peruanen nog onduidelijk wanneer de stembureaus open zullen zijn, hoe hoog de boete is als ze niet gaan stemmen (in Peru geldt een stemplicht), en of je mag stemmen met een verlopen identiteitskaart. En wat doe je wanneer die bewuste identiteitskaart gestolen is?

De Peruaanse krant El Comercio geeft informatie over wat te doen in geval van problemen met je identiteitskaart. Zo heeft de overheid laten weten dat verlopen kaarten langer geldig blijven, tot eind juni, zodat ook nog gestemd kan worden bij een eventuele tweede ronde.

Dat er een tweede ronde komt is vrijwel zeker. Van de achttien kandidaten voor het presidentschap is het verschil tussen de zes koplopers slechts enkele procenten. In de peilingen staat Yohny Lescano van Acción Popular bovenaan met 11 procent van de stemmen, terwijl nummer zes in diezelfde peilingen, Keiko Fujimori, op 8 procent staat. Dat betekent dat het nog alle kanten op kan gaan. Een van de kandidaten hoeft maar een kleine fout te maken, of een goed interview te geven, en de kaarten kunnen weer anders liggen. Belangrijk is ook hoe de kandidaten het doen in vergelijking met enkele weken geleden. Dan blijkt dat Yohny Lescano een paar procenten is gedaald, terwijl Hernando de Soto van Avanza País en de linkse Verónika Mendoza juist enkele procenten omhoog gegaan zijn. Zet die stijgende lijn zich voort, dan zou de strijd in de tweede ronde kunnen gaan tussen De Soto en Mendoza.

Hernando de Soto, bekend van zijn studies over de informele economie en in juni tachtig jaar oud, gaf zondag in een interview aan prioriteit te geven aan de economische crisis waarin Peru verkeert. “We kunnen geen tijd verliezen met een hervorming van de grondwet, eenvoudig omdat alle hervormingen die moeten worden doorgevoerd kunnen worden opgelost binnen de huidige grondwet.” Hij gaf ook aan dat een langdurig hervormingsproces waarbij het Congres geconsulteerd wordt buitenlandse investeerders slechts zal afschrikken. Zo’n proces houdt nieuwe investeringen drie tot vier jaar tegen.

Verónika Mendoza van Juntos por el Perú is de rijzende ster: vrouw, jong en volgens velen winnaar van het televisiedebat vorige week. En het meest opvallend: Mendoza vertegenwoordigt links Peru. Volgens The New York Times won zij het debat door normaal te zijn tussen allerlei kandidaten met vreemde ideeën. Zoals iemand die meent dat je covid-19 kunt genezen met cañazo (alcoholische drank op basis van suikerriet) en zout, een die het dragen van mondmaskers onzin vindt, en een oud-voetballer die stelt dat er wereldwijd meer dan genoeg vaccins beschikbaar zijn. Mendoza bracht haar standpunten helder voor het voetlicht: het leven en de gezondheid van de Peruanen staat bovenaan. Onderwijs, gezondheidszorg en huisvesting zijn rechten en geen bedrijven. En de erkenning dat alle Peruanen gelijk zijn.

“In Peru hebben we het decennia geprobeerd met populisme en bedrijfsplannen, met centrum, rechts of extreemrechts,” schrijft Gabriela Wiener in The New York Times. “Maar echte progressieve ideeën als sociale rechten, feminisme en een participatiedemocratie zijn altijd op de plank blijven liggen. Misschien gaat het langzaam maar een ding is duidelijk: Verónika Mendoza is de enige optie om niet langer achteruit te gaan.”

Bronnen: The New York Times, El Comercio, Diario AS

Gerelateerde berichten

Zoektocht naar passend onderwijs voor iedereen

Zoektocht naar passend onderwijs voor iedereen

Onder de inheemse president Evo Morales heeft Bolivia een radicale onderwijshervorming doorgevoerd: meer nadruk op meertaligheid, interculturaliteit, dialoog, interactie en participatie van lokale gemeenschappen. Dat is een versterkte herwaardering van de talen en culturen van inheemse groepen. Naast successen zijn er ingewikkelde hobbels. Leraren zijn hiervoor vaak nog onvoldoende opgeleid of spreken de inheemse taal onvoldoende. En wat is de kwaliteit van het onderwijs? Ook begrijpt of deelt niet iedereen de Andesfilosofie van vivir bien, waardoor laagland inheemse groepen en Spaansprekenden zich niet altijd vertegenwoordigd voelen.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This