Politiek & Maatschappij

Nieuwe president van Peru: “Geen armen meer in een rijk land”

21 juli 2021

Pedro Castillo uitgeroepen tot winnaar verkiezingen

Het heeft even geduurd (de tweede ronde van de Peruaanse presidentsverkiezingen vond begin juni plaats) maar nu is de winnaar bekend gemaakt: Pedro Castillo, een leraar uit Cajamarca, in het noorden van het land. Het verschil in stemmen met tegenstandster Keiko Fujimori was slechts 44.000, op een totaal van ruim zeventien miljoen uitgebrachte stemmen. Castillo wordt op 28 juli, de dag waarop Peru tweehonderd jaar onafhankelijkheid van Spanje viert, geïnstalleerd.

Keiko Fujimori, dochter van voormalig president Alberto Fujimori, heeft gezegd dat ze Castillo erkent als president, maar blijft tegelijkertijd bestrijden dat hij de verkiezingen eerlijk gewonnen heeft.

Een jaar geleden was de 51-jarige leraar Castillo nog een grote onbekende in Peru. Nadat hij zich namens de linkse partij Perú Libre (Vrij Peru) begin dit jaar verkiesbaar stelde kwam hij in de eerste peilingen niet boven de één procent uit. Castillo begon aan een langzame maar zekere opmars. En tijdens de eerste verkiezingsronde in april, waaraan meer dan een dozijn kandidaten meedeed, bleek negentien procent voldoende voor een plaats in de tweede ronde, tegenover de rechtse Keiko Fugimori.

De strijd tussen Fujimori en Castillo was er niet alleen een tussen rechts en links, maar vooral ook tussen de elite van de hoofdstad Lima en de inheemse bevolking van het Andesgebergte en het Amazonegebied. Castillo, zoon van ongeletterde boeren, trok het land door met een enorm potlood, het symbool van zijn partij, en op zijn hoofd de strohoed waar Cajamarca bekend om staat. Hij wil de ongelijkheid en corruptie in het land aanpakken. Ook is hij van plan de opbrengst van delfstoffen en mineralen meer ten goede te laten komen van de Peruaanse bevolking in plaats van buitenlandse ondernemingen. Maar veel van zijn sociale ideeën zijn conservatief: gendergelijkheid, homorechten en abortus zijn uit den boze.

Castillo staat voor een enorme uitdaging: middenin een coronapandemie en een tot het bot verdeeld land dat de afgelopen vijf jaar vier presidenten telde moet hij proberen eenheid en stabiliteit te brengen. Nadat hij tot winnaar van de verkiezingen was uitgeroepen sprak hij in het bureau van zijn partij kort zijn volgelingen toe: “Ik roep de leider van Fuerza Popular (Kracht van het Volk), mevrouw Fujimori, op dat we niet langer barrières opwerpen om dit land vooruit te helpen. Ik nodig iedereen hier uit om een regering te vormen van alle Peruanen, de todas las sangres (letterlijk: van alle soorten bloed, een verwijzing naar het gelijknamige boek van José María Arguedas, in het Nederlands vertaald als De wegen van het bloed, EH), zonder enig onderscheid.”

Fujimori en haar aanhangers zijn bang dat Castillo Peru zal veranderen in een Cuba of Venezuela. Veel van de andere presidentskandidaten, waaronder Julio Guzmán, George Forsyth en Daniel Salaverry, hebben zich de afgelopen weken uitgesproken voor Castillo. En zijn bondgenoot tijdens de campagne voor de tweede ronde, de linkse voormalig kandidaat Verónika Mendoza, heeft zich in de onzekere afgelopen weken regelmatig aan Castillo’s zijde geschaard.

“Niet eerder is er in Latijns-Amerika iemand uit het niets naar voren gekomen om het establishment wakker te schudden en tot president gekozen te worden, zoals nu Pedro Castillo”, zegt Michael Shifter van de in Washington gevestigde Inter-American Dialogue. “Zijn aansprekende roep om sociale rechtvaardigheid in een land dat verscheurd wordt door een pandemie en met corrupte en onverantwoordelijke leiders heeft een voedingsbodem gevonden in de groeiende afkeer en grieven van het volk”, zegt Shifter in The Washington Post.

En in The New York Times stelt Cynthia Cienfuegos, politiek specialist bij Transparency, dat Peru nu een president krijgt die niet het volk hoeft te bezoeken om in contact te staan met de mensen en hun problemen te leren kennen, “want hij komt uit het volk. Zijn overwinning weerspiegelt een roep om verandering die lang is uitgesteld.” Het wordt een spannende tijd voor Peru.

 Bronnen: The New York Times, The Washington Post, El País

Gerelateerde berichten

Democratie in Latijns-Amerika niet langer vanzelfsprekend

Democratie in Latijns-Amerika niet langer vanzelfsprekend

Afgelopen jaar is de wereld weer iets minder democratisch geworden en in Latijns-Amerika is de terugval het grootst. Dat komt met name door de scherpe daling van het democratiegehalte van een aantal Midden-Amerikaanse landen. Van het idee van twintig jaar geleden dat de democratie in Latijns-Amerika vrij stevig was verankerd, is weinig meer over. Zo blijkt uit de Democracy Index 2023.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This