Een activiste wier inspanningen om land te beschermen dat heilig is voor haar inheemse groep resulteerde in de oprichting van het Yaguas National Park in Peru, heeft een prestigieuze milieuprijs gewonnen. Liz Chicaje Churay is een van de zes activisten wereldwijd die de jaarlijkse Goldman Prize winnen, een erkenning voor ‘grassroots’-activisme.
Het park beschermt meer dan twee miljoen hectare Amazoneregenwoud. Het is rijk aan unieke dieren in het wild en wordt beschouwd als de sleutel tot inspanningen voor instandhouding. De 38-jarige werd genomineerd voor de prijs samen met Benjamín Rodríguez, een leider van de inheemse groep Huitoto, die vorig jaar stierf aan complicaties na het oplopen van het coronavirus.
Liz Chicaje is een lid van de inheemse gemeenschap Bora die net buiten het huidige Yaguas National Park leeft, in de noordoostelijke Loreto-regio van Peru, vlakbij de grens met Colombia. Het park zelf is onbewoond, maar de 2,1 miljoen acres (868.000 hectare) – ongeveer de grootte van Yellowstone National Park in de Verenigde Staten – herbergen zo’n 3.000 soorten planten, meer dan 500 soorten vogels en 550 soorten vissen.
Het werd in januari 2018 door de Peruaanse regering aangewezen als nationaal park, na een lange campagne onder leiding van Liz Chicaje samen met leden van andere inheemse groepen uit het gebied. Sindsdien heeft ze veel verbeteringen opgemerkt, zoals de inzet van parkwachters en educatieve campagnes om het ecologische belang ervan te benadrukken.
Chicaje zou nu graag zien dat er meer directe investeringen en hulp naar de inheemse gemeenschappen gaan om ook die gebieden te beschermen. Op de vraag welke boodschap ze als winnaar van de Goldman Prize zou willen overbrengen, zei ze: “Blijf vertrouwen in het bos en het milieu, dat het fundament is van planeet Aarde.”
Andere winnaars van de wereldwijde prijs dit jaar komen uit Malawi, Vietnam, Japan, Bosnië en Herzegovina en de Verenigde Staten.