Politiek & Maatschappij

Liz Chicaje, wier strijd een nationaal park heeft gecreëerd, wint Goldman Prize

15 juni 2021

Redactie

Een activiste wier inspanningen om land te beschermen dat heilig is voor haar inheemse groep resulteerde in de oprichting van het Yaguas National Park in Peru, heeft een prestigieuze milieuprijs gewonnen. Liz Chicaje Churay is een van de zes activisten wereldwijd die de jaarlijkse Goldman Prize winnen, een erkenning voor ‘grassroots’-activisme.

Het park beschermt meer dan twee miljoen hectare Amazoneregenwoud. Het is rijk aan unieke dieren in het wild en wordt beschouwd als de sleutel tot inspanningen voor instandhouding. De 38-jarige werd genomineerd voor de prijs samen met Benjamín Rodríguez, een leider van de inheemse groep Huitoto, die vorig jaar stierf aan complicaties na het oplopen van het coronavirus.

Liz Chicaje is een lid van de inheemse gemeenschap Bora die net buiten het huidige Yaguas National Park leeft, in de noordoostelijke Loreto-regio van Peru, vlakbij de grens met Colombia. Het park zelf is onbewoond, maar de 2,1 miljoen acres (868.000 hectare) – ongeveer de grootte van Yellowstone National Park in de Verenigde Staten – herbergen zo’n 3.000 soorten planten, meer dan 500 soorten vogels en 550 soorten vissen.

Het werd in januari 2018 door de Peruaanse regering aangewezen als nationaal park, na een lange campagne onder leiding van Liz Chicaje samen met leden van andere inheemse groepen uit het gebied. Sindsdien heeft ze veel verbeteringen opgemerkt, zoals de inzet van parkwachters en educatieve campagnes om het ecologische belang ervan te benadrukken.

Chicaje zou nu graag zien dat er meer directe investeringen en hulp naar de inheemse gemeenschappen gaan om ook die gebieden te beschermen. Op de vraag welke boodschap ze als winnaar van de Goldman Prize zou willen overbrengen, zei ze: “Blijf vertrouwen in het bos en het milieu, dat het fundament is van planeet Aarde.”

Andere winnaars van de wereldwijde prijs dit jaar komen uit Malawi, Vietnam, Japan, Bosnië en Herzegovina en de Verenigde Staten.

.

BBC World News

Gerelateerde berichten

“De sociale uitbarsting blijft aanwezig, maar is onzichtbaar geworden”

“De sociale uitbarsting blijft aanwezig, maar is onzichtbaar geworden”

Hoe staat Chili erbij, ruim vier jaar na de sociale uitbarsting van 2019? Een doorbraak naar een rechtvaardiger samenleving is mislukt. Volgens de publieke intellectueel Álvaro Ramis blijven de Chilenen ”massaal bewust van de grote ongelijkheid en ontevreden met het neoliberale systeem, maar zien ze geen oplossingen op een sociale manier, maar alleen binnen het individualistische neoliberale kader”.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This