Politiek & Maatschappij

Liz Chicaje, wier strijd een nationaal park heeft gecreëerd, wint Goldman Prize

15 juni 2021

Redactie

Een activiste wier inspanningen om land te beschermen dat heilig is voor haar inheemse groep resulteerde in de oprichting van het Yaguas National Park in Peru, heeft een prestigieuze milieuprijs gewonnen. Liz Chicaje Churay is een van de zes activisten wereldwijd die de jaarlijkse Goldman Prize winnen, een erkenning voor ‘grassroots’-activisme.

Het park beschermt meer dan twee miljoen hectare Amazoneregenwoud. Het is rijk aan unieke dieren in het wild en wordt beschouwd als de sleutel tot inspanningen voor instandhouding. De 38-jarige werd genomineerd voor de prijs samen met Benjamín Rodríguez, een leider van de inheemse groep Huitoto, die vorig jaar stierf aan complicaties na het oplopen van het coronavirus.

Liz Chicaje is een lid van de inheemse gemeenschap Bora die net buiten het huidige Yaguas National Park leeft, in de noordoostelijke Loreto-regio van Peru, vlakbij de grens met Colombia. Het park zelf is onbewoond, maar de 2,1 miljoen acres (868.000 hectare) – ongeveer de grootte van Yellowstone National Park in de Verenigde Staten – herbergen zo’n 3.000 soorten planten, meer dan 500 soorten vogels en 550 soorten vissen.

Het werd in januari 2018 door de Peruaanse regering aangewezen als nationaal park, na een lange campagne onder leiding van Liz Chicaje samen met leden van andere inheemse groepen uit het gebied. Sindsdien heeft ze veel verbeteringen opgemerkt, zoals de inzet van parkwachters en educatieve campagnes om het ecologische belang ervan te benadrukken.

Chicaje zou nu graag zien dat er meer directe investeringen en hulp naar de inheemse gemeenschappen gaan om ook die gebieden te beschermen. Op de vraag welke boodschap ze als winnaar van de Goldman Prize zou willen overbrengen, zei ze: “Blijf vertrouwen in het bos en het milieu, dat het fundament is van planeet Aarde.”

Andere winnaars van de wereldwijde prijs dit jaar komen uit Malawi, Vietnam, Japan, Bosnië en Herzegovina en de Verenigde Staten.

.

BBC World News

Gerelateerde berichten

Zes dagen na moord op president Moïse nog veel onduidelijk

Zes dagen na moord op president Moïse nog veel onduidelijk

Al enkele jaren wordt Haïti in toenemende mate geteisterd door geweld. Dodelijke slachtoffers zijn aan de orde van de dag. Nog geen twee weken geleden kwamen tenminste vijftien mensen, onder wie twee bekende journalisten, om het leven bij een aanslag door schutters die er op motoren vandoor gingen. De moord op president Jovenel Moïse op 7 juli zag echter niemand aankomen.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This