Politiek & Maatschappij

Keiko Fujimori stijgt in Peruviaanse peilingen

11 mei 2021

Redactie

Uit de laatste opiniepeilingen van de Peruaanse presidentsverkiezingen bleek dat de kloof tussen de socialistische koploper Pedro Castillo en de conservatieve Keiko Fujimori snel kleiner wordt in de aanloop naar de tweede ronde van de presidentsverkiezingen van 6 juni.

De twee nieuwe peilingen die zondag en maandag zijn vrijgegeven, toonden aan dat Castillo, een onderwijzer uit het platteland van Peru, bijna zijn volledige voorsprong op Fujimori, een drievoudige kanshebber voor het presidentschap, had verloren. De Peruviaanse valuta sol schoot bij de sluiting 2,36% omhoog, de sterkste dagelijkse prestatie sinds april 2016.

Castillo’s verrassende winst bij de eerste ronde van de verkiezingen had veel investeerders en mijnwerkers geschokt, want ze waren voorzichtig met een scherpe bocht naar links in ’s werelds nummer 2 koperproducent, die in de afgelopen vijf jaar zijn vijfde president zal kiezen na een terugkerende constitutionele verstoring vorig jaar.

De recente peilingen leken sommige van hun zorgen weg te nemen. Uit een onderzoek van het Peruaanse bedrijf voor marktstudies en publieke opinie (CPI) bleek dat Castillo’s voorsprong was gekrompen tot slechts 2,2 procentpunten, vergeleken met een verschil van 12,4 procentpunt in de vorige peiling van de groep. De enquête onder 1.600 mensen werd gehouden tussen 6 en 8 mei, met een foutenmarge van 2,5%.

Een andere opiniepeiling, die zondag werd gepubliceerd door het Instituut voor Peruaanse  Studies (IEP), stelde het verschil tussen de twee kandidaten op 6,2 procentpunt, tegenover 20 punten twee weken geleden. Vrijdag meldde de internationale Datum dat het voordeel vijf procentpunt was.

Castillo, die heeft beloofd de grondwet van Peru te herzien om de staat een meer dominante rol in de economie te geven, heeft onlangs zijn standpunt op sommige terreinen gematigd om centristische en centrumlinkse kiezers voor zich te winnen. Volgens Peruaanse mediabronnen wordt Castillo nauw geadviseerd door Vladimir Cerrón, een neurochirurg, betrokken bij radicale politiek en een bewonderaar van de Venezolaanse ex-president Hugo Chávez en het Cubaanse regime.

Maar Fujimori, de telg van een machtige politieke familie wiens vader een ex-president is die nu in de gevangenis zit wegens corruptie en mensenrechtenschendingen, heeft haar kritiek op Castillo als een linkse extremist die de recente economische vooruitgang van de Andesnatie in gevaar zou kunnen brengen, aangewakkerd.

 

Mercopress

Gerelateerde berichten

Luis Arce treedt in voetsporen van Morales – eerste halve jaar als president van Bolivia

Luis Arce treedt in voetsporen van Morales – eerste halve jaar als president van Bolivia

Na een onderbreking van een jaar, met een interim-regering onder de rechts-conservatieve Jeanine Añez, is de linkse partij MAS opnieuw aan de macht in Bolivia. In oktober 2020 behaalde Luis Arce in de eerste verkiezingsronde 55 procent van de stemmen, waarmee hij de nieuwe president werd. Hij erfde een politiek verdeeld land met een kwakkelende economie en een diepe gezondheidscrisis. Hoe heeft hij in het eerste half jaar van zijn presidentschap deze problemen aangepakt?

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This