Milieu & Natuur

Illegale handel bedreigt 300 diersoorten in Peru

26 juli 2021

In de wildernis van Peru worden 300 diersoorten bedreigd door de illegale handel in dieren. Jaarlijks slagen de autoriteiten erin om vijfduizend dieren in beslag te nemen wegens clandestiene activiteiten. Volgens het Peruaanse ministerie van Landbouwontwikkeling en Irrigatie vormt de illegale handel in wilde dieren een bedreiging voor de biodiversiteit van het Zuid-Amerikaanse land.

Volgens Jessica Gálvez-Durand, dierenarts en directrice van het directoraat duurzaam beheer van het erfgoed van de natuurlijke fauna, is de illegale handel niet alleen gevaarlijk voor het voortbestaan van diersoorten. Men dient ook rekening te houden met de gevaren voor de volksgezondheid. De illegale handel van wilde dieren verhoogt het risico op de verspreiding van zoönosen – infectieziektes die van dieren op mensen kunnen worden overgedragen -. Gálvez-Durand ziet het coronavirus als een waarschuwing voor andere pandemieën die in de toekomst kunnen toeslaan.

Jaguar

Van de 300 bedreigde diersoorten bestaan er grote zorgen over de jaguar (Panthera Onca), de grootste katachtige van Zuid-Amerika. Het roofdier wordt ernstig bedreigd. Het dier heeft inmiddels de IUCN Rode Lijst-status ‘kwetsbaar’ bereikt: het is niet uitgesloten dat jaguars nog deze eeuw zullen uitsterven. Volgens experts verloor deze wilde kat in de afgelopen eeuw vijftig procent van zijn territorium. Peru is, na Brazilië, het tweede land met de hoogste populatie aan jaguars.

De katachtige wordt bedreigd door bosbranden, ontbossing en de vernietiging van zijn habitat. De illegale jacht is ook een belangrijke bedreiging, vaak gerelateerd aan mens-dierconflicten. Verder vraagt de Aziatische markt naar lichaamsdelen van de jaguar voor medicinale doeleinden.

Om de illegale handel in wilde dieren, zoals de jaguar, te bestrijden is het van belang dat de Peruaanse autoriteiten samenwerken met buurlanden Bolivia, Colombia, Ecuador en Chili. Het regenwoud laat zich niet limiteren door landsgrenzen. Hierdoor is een goede coördinatie tussen de landen vereist.

Bronnen: Gestión, Agencia EFE

Gerelateerde berichten

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Internationaal is er diepe verontwaardiging over de bosbranden in het Braziliaanse Amazonewoud. De extreemrechtse president Bolsonaro krijgt bakken kritiek over zich heen. Maar in buurland Bolivia voltrekt zich een vergelijkbare, stille ramp. In 2019 brandde meer dan zes miljoen hectare aan bos af, een gebied ter grootte van Nederland, Luxemburg en Vlaanderen samen.

Lees meer
Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’  vormen

Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’ vormen

Aangespoord door de verkiezing van Lula willen de drie landen, waar zich de helft van alle tropische bossen bevinden, sterkere inspanningen voor natuurbehoud toezeggen. Met name de verkozen president van Brazilië, Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva, heeft beloofd te vechten om de ontbossing in het Amazonegebied een halt toe te roepen.

Lees meer

Stikken in het paradijs

Documentaire over vervuiling Isla-raffinaderij Dit jaar bestaat het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar. Curaçao is een van de parels aan de kroon, een geliefd eiland bij veel (Nederlandse) toeristen. Wat de vakantiegangers vaak niet weten, is dat in dit paradijs een...

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This