Onderzoek & Wetenschap

Een 3200 jaar oude muurschildering van de Cupisnique-cultuur ontdekt

23 maart 2021

Er is een nieuwe archeologische vondst gedaan in La Libertad; dit keer in de Peruaanse provincie Virú. Het is een muurschildering in een 3.200 jaar oude huaca, een plaats die volgens de archeologen die deze vondst hebben onderzocht een ceremoniële tempel van de Cupisnique-cultuur zou zijn geweest. Op de zuidmuur zie je een gestileerd zoömorf wezen dat een spin zou kunnen zijn die de regens aanbad.

Archeoloog Régulo Franco Jordán  wees erop dat de ontdekking van deze schildering, die de vorm van een spin heeft, toevallig plaatsvond op 11 november 2020. De ontdekking gebeurde  na de vernietiging van de site door toedoen van enkele boeren die hun land wilden uitbreiden. Daarom beschadigden ze een deel van de tempel die midden in de aanplant van avocado’s en suikerriet ligt.

In dit verband zei Jordán tegen La República: “We staan ​​voor een tempel die duizenden jaren geleden een ceremonieel centrum zou zijn geweest. Het is precies een gestileerd zoömorfisch wezen dat een spin zou kunnen zijn, een heel heilig dier, gevonden op de zuidmuur ”. De schildering heeft een witte achtergrond en de dessins van de figuren vallen op door de kleuren oker, geel, grijs en wit. Ook zie je in de gebogen hoek een grijze en rode iconografie, die zou kunnen worden geassocieerd met een rol van een ander antropomorf wezen, beschrijft de archeoloog. Hij concludeert dat deze plek werd gebruikt voor rituelen.

“Precies de spin in de tempel, die ik heb gedoopt als Tomabalito, kijkt uit op de rivier die de vallei van Virú doorkruist. Dit dier is verbonden met water en is buitengewoon belangrijk in de Spaanse cultuur die een ceremoniële kalender had. Het is waarschijnlijk dat deze speciale ceremonie van het heilige en rituele water plaatsvond tussen januari en maart, toen het regenwater van het hoger gelegen gebied viel ”, legt Régulo Franco uit.

Behoud

Boeren hebben 60 procent van de huaca, die zich anderhalve kilometer van het Castillo de Tomabal bevindt, vernietigd met zware machines om akkers uit te breiden.

De Cupisnique-cultuur, ontdekt door Rafael Larco in 1930, ontwikkelde zich drieduizend jaar geleden  in de Virú-valleien en in de Lambayeque-regio. De spin is een godheid van deze cultuur en komt vaker voor op stenen bekers en borden. Het beeld wordt geassocieerd met vruchtbaarheid.

Archeologen en verschillende groepen die geïnteresseerd zijn in de redding en het behoud van cultureel erfgoed zijn gesprekken begonnen met lokale en nationale culturele autoriteiten met als doel de archeologische vindplaats te beschermen. Voorlopig zal de ontdekking worden afgedekt om het tijdens de pandemie te behouden. Daarna zullen de opsporings- en onderzoekstaken worden voortgezet.

La República, Nodal

Gerelateerde berichten

agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This