Recensies boeken

De Genesissleutel

25 oktober 2021

Estefania Pampin Zuidmeer

Spannende thriller van Jeroen Windmeijer over de geheimen van de Nazca-lijnen

De Peruaanse Luz maakt nog een laatste, voorbereidende vlucht voor haar examen tot gids van toeristische vluchten over de Nazca-lijnen. De Nederlandse Ángel bestuurt de Cessna C207 behendig. Er hangt een gemoedelijke sfeer in het vliegtuig. Maar deze slaat plotseling om als Luz een man midden in de hete woestijn ziet liggen. Snel landen ze op de Pan-Amerikaanse snelweg om de man te helpen. Met moeite lukt het ze de ijlende man in het vliegtuig te krijgen. Voor hij zijn bewustzijn verliest, weet hij nog te roepen: Waar zijn de doden?

De thriller De Genesissleutel van de Nederlandse auteur Jeroen Windmeijer (Delft, 1969) speelt zich af op een van de meest mysterieuze plekken op aarde: de Peruaanse Nazca-woestijn. Gekenmerkt als een van de droogste gebieden ter wereld is deze plek beroemd om de raadselachtige Nazca-lijnen (200 v. Chr – 900 n. Chr.), getrokken in het droge woestijnzand. In het bijzonder de figuur van een man – bekend als de astronaut – trekt de aandacht.

Boek Ezechiël

Hoofdpersonen Luz en Ángel brengen de man in veiligheid, die later priester Padre Tomás blijkt te zijn. Zijn collega Padre Álvaro voelt dat iets niet helemaal in de haak is met Padre Tomás, want die gedraagt zich vreemd. Álvaro besluit stiekem op onderzoek te gaan in zijn kamer. In een zwart aantekenboekje vindt hij een verzameling aan opmerkelijke passages uit de Bijbel. Zo leest hij over Henoch en Elia die niet zijn gestorven, maar naar de hemel zijn weggevoerd in een soort van voertuig. Ezechiël zou verderop in het verhaal naar de hemel worden gebracht om daar een bezoek te brengen. Uit het boek Ezechiël van het Oude Testament leest hij:

“In het midden van het vuur zag ik iets wat leek op een viertal wezens. Zo zagen ze eruit: ze leken op mensen. […] En boven de hoofden van de wezens was een soort koepel, glinsterend als ijs, angstwekkend – de koepel strekte zich hoog boven hun hoofden uit.”

Waar is Padre Tomás toch mee bezig?

Speculatieve wetenschap

Via de personages weeft Windmeijer verschillende perspectieven aan elkaar omtrent de raadsels van Nazca. De mystieke brede lijnen en de figuur van de astronaut, trekken de aandacht van mensen over de hele wereld. De wetenschap verklaart het bestaan van de lijnen door te kijken naar het landschap, contextuele informatie en archeologische vondsten. Vanuit de ‘speculatieve wetenschap’ wordt er met een hele andere bril gekeken naar de lijnen en figuren: externe elementen dienen als verklaring. Zo beweert de selfmade archeoloog en historicus Erich von Däniken dat archeologische vondsten en antieke bouwwerken erop wijzen dat buitenaardse intelligente wezens een beslissende invloed zouden hebben uitgeoefend op allerlei beschavingen.

Indiana Jones

Windmeijer voert de spanning op door aan deze theorieën andere geheimzinnige elementen toe te voegen. Zo belanden Luz en Ángel in een superspannende, claustrofobische achtervolgingsscène in een tunnelsysteem in Nazca. Dit doet niet onder voor een avontuur van Indiana Jones. Mummies, grafrovers, vreemde langwerpige schedels en slechte mannen spelen hier een rol. Voor de lezer is het bijna niet mogelijk om het boek weg te leggen. En als je denkt dat het verhaal niet vreemder kan worden, gebeurt er weer iets onverwachts. Als lezer word je aan het denken gezet over de lezing van speculatieve theorieën. Dat doet de auteur heel goed: overtuigend en via de personages weet hij op logische wijze het denkproces bloot te leggen die tot bepaalde theorieën leiden.

De down-to-earth Padre Álvaro biedt een fijne tegenhanger met zijn nuchtere ideeën: “Zoals ik al zei, als je eenmaal een bepaalde bril opzet, ga je alles interpreteren in het licht van wat je gelooft en kun je werkelijk alles die kant op redeneren, totdat het klopt.”

Dit boek zal diverse soorten lezers vermaken: iedereen die geïnteresseerd is in mythes van de mensheid, eeuwenoude verhalen, interpretaties van de Bijbel, archeologie en de eeuwenoude Nazca-cultuur komt in dit boek aan zijn trekken. Of mensen die belangstelling hebben voor leven buiten onze planeet en de invloed die buitenaardse wezens op ons zouden kunnen hebben. Het is wonderbaarlijk hoe Windmeijer zulke verschillende elementen aan elkaar weet te weven in een spannend verhaal dat ook nog informatief en vermakelijk is. En wie weet zet het je wereld op zijn kop en geeft het je de sleutel om Genesis te begrijpen. De sleutel tot alles wat tot nu toe voor de mensheid verborgen is gebleven.

Jeroen Windmeijer, De Genesissleutel, HarperCollins, Amsterdam, 2020, ISBN 9789402706512, 397 pag., €18,99

Lees ook onze recensie van Windmeijers thriller De offers

Gerelateerde berichten

Het derde land

Het derde land

Haar debuut Nacht in Caracas was een groot succes. Nu heeft Karina Sainz Borgo, geboren in Venezuela en sinds 2006 woonachtig in Spanje, opnieuw een geweldige roman geschreven. Het derde land schetst de Latijns-Amerikaanse samenleving in al haar facetten, gruwelijk en tegelijk veerkrachtig en liefdevol, in prachtig proza.

Lees meer
Mijn documenten

Mijn documenten

“Mijn vader was een computer, mijn moeder een schrijfmachine. Ik was een leeg schrift en nu ben ik een boek.” Dit is een typerende zin uit Mijn documenten van de Chileense schrijver Alejandro Zambra (1975). In het verhaal heeft de vader van de verteller een kantoorbaan met elektrische typmachine, de moeder is creatief en houdt van zingen.

Lees meer
De christus van Elqui

De christus van Elqui

Er is een gezegde: ‘Klein dorp, grote hel’. Dat geldt zeker voor de gemeenschap in de roman De christus van Elqui van de Chileense schrijver Hernan Rivera Letelier (1950). Onderling geroddel en sociale controle houden – samen met de feodale machtsverhoudingen tussen bazen en arme mijnwerkers – de sociale verhoudingen in hun oneerlijke, ijzeren greep.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This