Politiek & Maatschappij

De Fujimori-soap

19 maart 2022

Wordt Peru’s voormalige president Alberto Fujimori nou vrijgelaten of niet?

Weinig politieke figuren in Peru leveren zo veel polarisatie op als Alberto Fujimori, president van 1990 tot 2000. Voor velen in het Andesland is hij een held die de burgeroorlog met de guerrillabeweging Sendero Luminoso wist te beëindigen en de economie stimuleerde, voor anderen is hij een voormalig dictator die terecht een gevangenisstraf van 25 jaar uitzit wegens (opdracht tot) moord en corruptie tijdens zijn ambtstermijn. En nu heeft het Grondwettelijk Hof de verwarring rond Fujimori verder opgevoerd.

Op 17 maart dit jaar keurde het Grondwettelijk Hof de eerdere gratie van Fujimori uit 2017 namelijk goed. Toch is onduidelijk of hij nu daadwerkelijk vrijgelaten wordt, al was het alleen maar omdat zijn vrijlating tot grote maatschappelijk onrust kan leiden.

Op Kerstavond 2017 verleende de toenmalige president Pablo Kuczynski al gratie aan de vader van zijn politieke opponent Keiko Fujimori (op de foto met haar vader in betere tijden) Dat werd het jaar daarop door het Hooggerechtshof weer ongedaan gemaakt en vader Fujimori moest terug te cel in vanwege mensenrechtenschendingen onder zijn bewind.

Dochter Fujimori heeft meerdere malen aangegeven haar vader vrij te laten indien zij tot president gekozen zou worden (wat tot nu toe niet gebeurd is) omdat hij niets fout gedaan heeft. Kuczynski’s gratie was gebaseerd, volgens hem, op medische gronden maar velen zagen er een poging in om zijn steun onder de Fujimoristas in het parlement te verstevigen.

De Fujimori-soap begon feitelijk al met zijn geboorte: formeel geboren in Miraflores, Lima, onthulde het tijdschrift Caretas in 1997 dat Alberto Fujimori feitelijk in Japan geboren was – waarmee zijn hele presidentschap illegaal zou zijn.

In november 2000 reisde Fujimori naar Brunei om een internationale vergadering bij te wonen. Bang om in Peru gearresteerd te worden reisde hij door naar Japan vanwaar hij zijn ontslag als president indiende – per fax. Deze gang van zaken werd niet geaccepteerd door het Peruaanse parlement dat hem wilde berechten voor misstanden tijdens zijn presidentschap. Japan wilde hem echter niet uitleveren, zeker niet nadat Fujimori het Japanse staatsburgerschap verworven had.

Volkomen onverwachts vroeg Fujimori in Tokyo 2005 een nieuw Peruaans paspoort aan om in 2006 aan de presidentsverkiezingen mee te kunnen doen. Eind dat jaar dook hij op in Chili waar hij gearresteerd werd en uitgeleverd aan Peru – opnieuw na de nodige verwikkelingen.

De formele vrijlating van Alberto Fujimori is voorzien op 10 februari 2032. Met de uitspraak van het grondwettelijk hof zou het kunnen dat de inmiddels 83-jarige niet tot zolang achter de tralies hoeft te blijven maar slechts weinig zaken in de Peruaanse politiek zijn voorspelbaar.

Bron: guardian.com

Gerelateerde berichten

De macro-economische ontwikkeling van Argentinië

De macro-economische ontwikkeling van Argentinië

De Argentijnse president Javier Milei is inmiddels ruim een half jaar aan de macht. Bij zijn aantreden noemde hij als de belangrijkste uitgangspunten van zijn regering een beperkte overheid, respect voor privé-eigendom en vrije handel. De focus van het economisch beleid moest liggen op een herstel van de overheidsbalans, indamming van de inflatie en het aantrekken van buitenlandse investeringen. In dit artikel maakt de auteur de voorlopige balans op.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This