Politiek & Maatschappij

Brits bedrijf Hochschild bestrijdt Peru’s plannen om mijnen te sluiten vanwege impact op het milieu

24 november 2021

Redactie

Het Britse metaalbedrijf Hochschild Mining zal de plannen van de Peruaanse regering aanvechten. De regering wil de sluiting van verschillende mijnen in de zuidelijke regio van Ayacucho bespoedigen uit bezorgdheid over hun impact op het milieu.

Het in Londen genoteerde mijnbouwbedrijf heeft beloofd zijn plan om door te gaan met het delven van goud en zilver uit twee mijnen – Pallancata en Inmaculada – die volgens de “hoogste milieunormen” opereren, “krachtig te verdedigen”.

Ignacio Bustamante, de directeur van Hochschild, zei dat hij “verrast” was door het “illegale karakter” van de geplande actie van de regering en dat hij “de rechten om deze mijnen te exploiteren krachtig zou verdedigen met gebruikmaking van alle beschikbare legale wegen”.

De aandelen in Hochschild kelderden maandagochtend met bijna 40%, waardoor ruim £ 300 miljoen van de waarde van het bedrijf werd weggevaagd, nadat de Peruaanse premier, Mirtha Vásquez, de lokale media dit weekend had verteld dat vier mijnen in de zuidelijke regio van Ayacucho zouden worden uitgesloten voor verdere uitbreiding en “zo spoedig mogelijk” zouden worden gesloten. De aandelen sloten 27% lager, het laagste niveau sinds april 2020.

Hochschild zei dat het “geen formele mededeling van de regering over deze kwestie had ontvangen”. Het plan zou ernstige gevolgen kunnen hebben voor het hoofdkantoor van Hochschild in Lima, dat meer dan tweederde van zijn goud en zilver uit zijn Peruaanse mijnen haalt.

De aankondiging zal waarschijnlijk onrust veroorzaken in de mijnbouwsector in Peru, ’s werelds op een na grootste koperproducent, waaronder de Britse mijnbedrijven Anglo American, Newmont, Glencore en Freeport-McMoRan. Peru’s mijnen worden ook beheerd door China’s MMG en Chinalco, naast lokale producenten zoals Buenaventura.

De mijnbouw in Peru is de afgelopen jaren in verband gebracht met een reeks milieuproblemen, waaronder ontbossing, vervuiling en de mishandeling van milieuactivisten.

Bustamante zei: “Ons doel is om te blijven investeren in Peru, onze hulpbronnen te vergroten en de levensduur van mijnen te verlengen, in overeenstemming met het Peruaanse wettelijke kader.” Hochschild zei dat het een belangrijke werkgever in de regio was, met meer dan 5.000 mensen direct en ongeveer 40.000 indirect in dienst, en plannen heeft voor langetermijninvesteringen voor de lokale regio.

“Wij zijn bereid in dialoog te gaan met de overheid om eventuele misverstanden over onze mijnbouwactiviteiten op te lossen. Gezien het illegale karakter van de voorgestelde actie, zal het bedrijf zijn rechten om deze mijnen te exploiteren krachtig verdedigen met gebruikmaking van alle beschikbare legale wegen”, voegde Bustamante eraan toe.

The Guardian

Gerelateerde berichten

“De sociale uitbarsting blijft aanwezig, maar is onzichtbaar geworden”

“De sociale uitbarsting blijft aanwezig, maar is onzichtbaar geworden”

Hoe staat Chili erbij, ruim vier jaar na de sociale uitbarsting van 2019? Een doorbraak naar een rechtvaardiger samenleving is mislukt. Volgens de publieke intellectueel Álvaro Ramis blijven de Chilenen ”massaal bewust van de grote ongelijkheid en ontevreden met het neoliberale systeem, maar zien ze geen oplossingen op een sociale manier, maar alleen binnen het individualistische neoliberale kader”.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This