Onderzoek & Wetenschap

Archeologen vinden zes mummies van geofferde kinderen in Peru

21 februari 2022

Een team van archeologen van de Universiteit van San Marcos heeft zes gemummificeerde kinderen gevonden in Peru. De onderzoekers denken dat de kinderen geofferd zijn om een man te vergezellen tijdens zijn reis naar de dodenwereld. Diens lichaam werd in november 2021 ontdekt. De pre-Inca mummies zijn tussen de 1.000 en 1.200 jaar oud.

De vondst werd gedaan in de wijk Cajamarquilla, in de periferie van de Peruaanse hoofdstad Lima. De archeologen ontdekten de resten van de geofferde kinderen in de tombe van een machtige man die tot de elite behoorde. De vondst is het oudste massaoffer van kinderen in het Zuid-Amerikaanse land. In de afgelopen drie maanden zijn nog meer menselijke resten gevonden: drie vrouwen, vier mannen en een kind, zij waren, in tegenstelling tot de kinderen, niet gewikkeld in een bundel van katoenen stof. Ook zijn er botten van dieren in de tombe aangetroffen. De archeologen denken dat de kinderen mogelijk familieleden waren van de overleden man.

Buiten de graftombe troffen de archeologen resten aan van schelpdieren uit de zee. Dit is opmerkelijk want Cajamarquilla bevindt zich op 25 kilometer van de Peruaanse kust. De archeologen gaan ervan uit dat toen de mummie eenmaal in de tombe lag, mensen gedurende vele jaren allerlei offers en voedsel bij het graf legden, inclusief de schelpdieren. Ook trof het team onderzoekers resten van lama’s aan buiten het graf. Mensen kwamen waarschijnlijk stukken vlees van dit Andesdier aanbieden aan de dode.

De graftombe is drie meter lang en 1,4 meter diep, archeologen deden de eerste vondst in november 2021. De man is mogelijk politiek gezien van belang geweest, en had een hoge sociaaleconomische status. Hij was tussen de 18 en 22 jaar oud toen hij stierf. Hij werd gevonden met zijn handen over zijn gezicht. De precolumbiaanse stad Cajamarquilla, die dezelfde naam draagt als de wijk waar de tombe zich bevindt, bestond uit lemen gebouwen. Op 167 hectare land waren tussen de 10.000 en 20.000 mensen gehuisvest. Cajamarquilla werd gebouwd in 200 v.Chr. en bewoond tot 1500 n. Chr.

Bronnen: DW, ABC

Gerelateerde berichten

Machu Picchu: Incaplaats heeft al meer dan honderd jaar de verkeerde naam

Machu Picchu: Incaplaats heeft al meer dan honderd jaar de verkeerde naam

Machu Picchu is een van ’s werelds bekendste archeologische vondsten, een wonder van precolumbiaanse architectuur dat al tientallen jaren nauwkeurig is bestudeerd. Maar een nieuw academisch artikel stelt dat de plaats sinds de herontdekking meer dan een eeuw geleden onder de verkeerde naam bekendstaat. Een Peruaanse historicus en een vooraanstaande Amerikaanse archeoloog beweren dat het Unesco-werelderfgoed onder de  Incabewoners bekend stond als Huayna Picchu – de naam van een piek die uitkijkt over de ruïnes – of gewoon Picchu.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This