Recensies boeken

Paradise with Serpents, Robert Carver

20 april 2007

Mark Weenink

Onbekend maakt onbemind. Deze uitdrukking betreft zeker Paraguay. Het Zuid-Amerikaanse land is relatief onbekend en toeristen bezoeken het nauwelijks. Ook binnen het reisgenre zijn boeken over het land spaarzaam. Gelukkig is er onlangs van de Britse auteur Robert Carver het boek Paradise with Serpents verschenen, waarin hij Paraguay uitgebreid bereist en beschrijft.

Werd Paraguay vroeger ooit het Zwitserland van Zuid-Amerika genoemd, tegenwoordig staat het te boek als een saai, onveilig en arm land, waar corruptie hoogtij voert. Ondanks deze diskwalificaties besloot Carver het land te bezoeken, geïnspireerd door een ver familielid die in de negentiende eeuw het land bereisde en dat met de dood moest bekopen.

In de zestiende eeuw, ten tijde van de verovering, omschrijven Spaanse kroniekschrijvers Paraguay als een paradijs. Het was een plaats waar ze Utopia meenden te kunnen vinden en een nieuwe maatschappij scheppen. Tegelijkertijd was het een plaats om volop te plunderen. Het paradijs Paraguay heet, wordt echter geteisterd door de aanwezigheid van slangen in letterlijke en figuurlijke zin. Alle denkbare rampspoed trof het Zuid-Amerikaanse land en in verschillende oorlogen ging het bijna ten onder. In de vorige eeuw nog zwaaide dictator Stroessner 35 jaar lang de scepter.

Carver schetst in zijn boek geen vrolijk beeld van Paraguay. Ambtenaren zijn corrupt, mensen zijn gewelddadig en de elite leeft afgezonderd in haar eigen luxewereldje. Niets werkt en alles is vies. Bladzijde na bladzijde trakteert hij de lezer op alle rottigheid die het land geselt, vaak verwoord door de Paraguayanen zelf. Er is veel onderling wantrouwen, minachting en racisme. Al deze ellende verwoordt de auteur in een observerende stijl en met typisch Engelse humor.

Minpuntje van het boek is dat Carver soms afdwaalt of uitweidt, waardoor je geen overzicht krijgt van het grotere geheel. Iets meer duiding van de auteur in de vorm van een tijdsbalk zou welkom zijn geweest, zodat de lezer gebeurtenissen chronologisch beter kan plaatsen.

Het moge duidelijk zijn. Paraguay is geen gemakkelijk land, zeker niet voor de reiziger. Fascinerend is het zeker en meer aandacht voor Paraguay kan zeker geen kwaad.

Harper Perennial, London, 2007, 376 pag., ISBN 9780002570961

Gerelateerde berichten

Het derde land

Het derde land

Haar debuut Nacht in Caracas was een groot succes. Nu heeft Karina Sainz Borgo, geboren in Venezuela en sinds 2006 woonachtig in Spanje, opnieuw een geweldige roman geschreven. Het derde land schetst de Latijns-Amerikaanse samenleving in al haar facetten, gruwelijk en tegelijk veerkrachtig en liefdevol, in prachtig proza.

Lees meer
Mijn documenten

Mijn documenten

“Mijn vader was een computer, mijn moeder een schrijfmachine. Ik was een leeg schrift en nu ben ik een boek.” Dit is een typerende zin uit Mijn documenten van de Chileense schrijver Alejandro Zambra (1975). In het verhaal heeft de vader van de verteller een kantoorbaan met elektrische typmachine, de moeder is creatief en houdt van zingen.

Lees meer
De christus van Elqui

De christus van Elqui

Er is een gezegde: ‘Klein dorp, grote hel’. Dat geldt zeker voor de gemeenschap in de roman De christus van Elqui van de Chileense schrijver Hernan Rivera Letelier (1950). Onderling geroddel en sociale controle houden – samen met de feodale machtsverhoudingen tussen bazen en arme mijnwerkers – de sociale verhoudingen in hun oneerlijke, ijzeren greep.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This