Kunst & Cultuur

Beeldend kunstenaar Clemente Juliuz overleden

2 juni 2021

Met zijn pen bracht hij de Chaco tot leven

Vorige maand overleed beeldend kunstenaar Clemente Juliuz op 48-jarige leeftijd. Hij is wereldwijd beroemd geworden met zijn pentekeningen. Juliuz behoorde tot de inheemse Nivaklé en begon als kind met tekenen. Toen zijn werk internationale erkenning kreeg, veranderde het van een hobby in zijn beroep.

De tekeningen van Juliuz zijn zeer herkenbaar. Niet alleen qua stijl, maar ook vanwege de voorstellingen. De meeste tekeningen zijn met zwarte inkt gemaakt, een enkele keer werkte hij ook in kleur. De werken getuigen van een grote kennis van en liefde voor de natuur. Dieren en bomen worden met veel oog voor detail neergezet. Zoals op de foto de tapir en de palo borracho, familie van de kapokboom die zijn naam (borracho betekent dronken) te danken heeft aan het vollopen met water in de regentijd.

Het werk van Clemente Juliuz is pas sinds een jaar of zes wijder bekend geworden. Hij werd uitgenodigd om Paraguay te vertegenwoordigen op een expositie in Argentinië. Fransen die de Chaco bezochten raakten enthousiast en haalden hem in 2019 naar Europa voor een internationale tentoonstelling, gericht op bossen en de natuur.

Kunstcriticus en voormalig minister van cultuur Ticio Escobar beschrijft in de krant La Nación wat het is dat Juliuz’ werk zo bijzonder maakt: “Zijn afbeeldingen zijn niet alleen natuurlijke weergaven – al laten ze een grote kennis zien van de flora en fauna – maar ze vullen zich met vormen en kleuren die de onvermijdelijke vragen verwoorden die opkomen wanneer je probeert de natuur te benoemen. Altijd vanuit het inheemse gezichtspunt… En de inheemse kunst, dat wat wij “inheemse kunst” noemen, wordt gekenmerkt juist door het vermogen om buiten de hokjes van stijlen en technieken te denken en te werken.” Dat vermogen om nieuwe verbanden te leggen levert een zeer vruchtbare en bonte verzameling van kunstwerken op. Oorspronkelijk, divers en intens zijn de kenmerken van het werk dat Juliuz achterlaat.

Bronnen: La Nación, wikipedia

Gerelateerde berichten

“Ons vrijlaten om ons geloof te beleven op onze eigen wijze”

“Ons vrijlaten om ons geloof te beleven op onze eigen wijze”

Landen als Bolivia, Peru en Ecuador lijken op het eerste gezicht heel katholiek, maar de oorspronkelijke bevolking heeft daarin veel inheemse geloofsuitingen opgenomen: religieus syncretisme. Al eeuwen bestaat subtiel verzet, van kunstenaars en anderen, tegen de door de Spanjaarden opgedrongen godsdienst. Vicenta Mamani Bernabé, een Boliviaanse protestantse Aymaravrouw die theologie heeft gestudeerd, zoekt de verbinding tussen inheemse spiritualiteit en christelijke godsdienst, met aandacht voor de positie van vrouwen.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This