Politiek & Maatschappij

Aantal coronabesmettingen stijgt fors in Paraguay

28 april 2021

Vooral toename onder dertig- en veertigjarigen

De eerste coronabesmetting werd vorig jaar maart in Paraguay bevestigd, maar in tegenstelling tot buurland Brazilië en iets verder weggelegen landen als Peru en Ecuador bleef het aantal besmettingen laag. Waarschijnlijk te danken aan strenge maatregelen in de eerste maanden, gecombineerd met de vrij geïsoleerde ligging van het Zuid-Amerikaanse land. De laatste maanden lopen de besmettingen echter snel op.

Dinsdag bevestigde minister van gezondheidszorg Julio Borba het overlijden van 92 coronapatiënten en bijna 2500 nieuwe besmettingen in de voorafgaande 24 uur. Dit brengt het totaal aantal geregistreerde coronabesmettingen op 271.814, terwijl 6.094 mensen aan het virus zijn overleden. De werkelijke aantallen liggen hoger omdat niet iedereen getest wordt en ook niet altijd met zekerheid is vastgesteld dat iemand aan corona is overleden. De minister gaf ook aan dat de piek van deze golf nog niet bereikt is.

In het Nationaal Ziekenhuis Itauguá, de trots van het ministerie van gezondheidszorg, vlakbij de hoofdstad Asunción, zijn de tweehonderd bedden op de speciale corona afdeling al twee maanden allemaal bezet. Op dit moment zijn meer dan de helft van tachtig patiënten op de IC dertigers en veertigers, vertelt arts Estela Torres, directeur van het ziekenhuis. Dit is een heel ander beeld dan nog maar twee weken geleden toen er voornamelijk zestigplussers op de IC lagen. Nu worden de patiënten steeds jonger en zijn er veel sterfgevallen. Dat laatste is vooral te wijten aan het feit dat veel mensen te laat naar het ziekenhuis komen, wanneer er niets meer gedaan kan worden.

Dr. Torres weet niet of deze patiënten in een lokale kliniek of gezondheidscentrum behandeld zijn voordat zij naar het ziekenhuis gebracht worden. Ze vertelt dat sommige jongeren aangeven pas laat naar het ziekenhuis te gaan, uit angst besmet te worden, terwijl ze in werkelijkheid al ziek zijn. Ze herinnert iedereen aan de preventiemaatregelen, zoals handen wassen, een mondkapje dragen en afstand houden. “We moeten niet vergeten dat het covid virus een sociaal virus is, dat ervan houdt wanneer verschillende mensen dicht bijeen zijn, en als we ons niet aan de maatregelen houden is het een verloren strijd. We weten nog niet of we deze oorlog gaan verliezen, maar als we zo doorgaan lijkt het er wel op”, zegt ze tegen het Paraguayaanse dagblad ABC Color.

Dinsdag bevestigde de minister van gezondheidszorg ook dat de regering een miljoen doses van het Chinese Sinopharm vaccin besteld heeft. De verwachting is dat de vaccins in mei geleverd worden.

Bronnen: ABC Color, Ultima Hora

Gerelateerde berichten

Een uniek historisch proces

Een uniek historisch proces

In een diepe politieke, sociaaleconomische en gezondheidscrisis met weinig vertrouwen in de instituties kiezen de Chilenen op 15 en 16 mei een Constitutionele Conventie. Dit gezelschap gaat een nieuwe grondwet ontwerpen. De Conventie zal meer vrouwen, inheemse bewoners, jongeren, niet-partijgebondenen en mensen zonder politieke ervaring tellen dan in de Chileense politiek gebruikelijk is. Een nieuwe grondwet kan een grondslag leggen voor een rechtvaardiger en democratischer Chili, maar dit unieke proces kan ook nog mislukken.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This