Politiek & Maatschappij

Zo min mogelijk oppositie bij Nicaraguaanse verkiezingen

18 juni 2021

President Ortega voert strijd tegen oppositie nog verder op

Hoewel de presidentsverkiezingen pas in november zijn, doet president Daniel Ortega er nu al alles aan om ze straks te winnen. Na het huisarrest van oppositieleider Violeta Chamorro zijn deze week zes andere leden van de overgebleven oppositie tegen zijn bewind gearresteerd.

Het Nicaraguaanse Sandinista-regime ontpopt zich steeds meer tot een politiestaat. Afgelopen weekend werden opnieuw zes critici gearresteerd van president Ortega en zijn echtgenote en vicepresident Rosario Murillo. Daarmee zitten inmiddels 13 prominente oppositieleiders vast, onder wie zeker vier mogelijke presidentskandidaten.

Onder hen prominente oud-Sandinisten zoals de voormalige minister van Gezondheid Dora María Téllez en voormalig generaal Hugo Torres, die tot 1979 nog betrokken waren bij de strijd tegen dictator Anastasio Somoza en daarna vooraanstaande posities in de eerste revolutionaire regering van het Sandanista Bevrijdingsfront bekleedden.

“Ortega is als de dood voor verkiezingen die een einde aan zijn heerschappij kunnen betekenen”, aldus Dora María Téllez in een gesprek met de Britse Guardian voor haar arrestatie. “Ze gaan de hele oppositie van de kieslijst verwijderen.”

Voormalig generaal Torres verwees in een eerder opgenomen video naar zijn bevrijding van Daniel Ortega uit de gevangenis 46 jaar geleden. “Maar zo gaat het in het leven: degenen die eerst principes hoog in het vaandel hadden staan, lappen ze nu aan hun laars.” In een interview met persbureau AP voorafgaand aan zijn arrestatie beschreef hij de huidige situatie in Nicaragua als: “Dit is geen transitie naar een dictatuur, dit is al een dictatuur in alle aspecten.”

De arrestaties vonden plaats onder een controversiële wet die in december 202 is aangenomen, waarbij de regering burgers kan aanmerken als ‘verraders’. Daarmee wordt hen het recht ontnomen zich verkiesbaar te stellen. Bovendien kan dit ‘verraad’ bestraft worden met tot 15 jaar gevangenisstraf.

Bron: The Guardian

Gerelateerde berichten

Nicaragua- Een serie impressies uit een belaagd land. Deel 5: Economische apartheid in Nicaragua

Nicaragua- Een serie impressies uit een belaagd land. Deel 5: Economische apartheid in Nicaragua

Dit is het vijfde deel van een serie verhalen van Hans Zwinkels * over het alledaagse leven in Nicaragua. Alle namen zijn gefingeerd, want journalisten zijn niet welkom onder het bewind van Daniel Ortega en zijn vrouw. De ‘gewone’ Nicaraguaan houdt kritiek en onvrede voor zich uit angst voor repressie.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This