Politiek & Maatschappij

Zo min mogelijk oppositie bij Nicaraguaanse verkiezingen

18 juni 2021

President Ortega voert strijd tegen oppositie nog verder op

Hoewel de presidentsverkiezingen pas in november zijn, doet president Daniel Ortega er nu al alles aan om ze straks te winnen. Na het huisarrest van oppositieleider Violeta Chamorro zijn deze week zes andere leden van de overgebleven oppositie tegen zijn bewind gearresteerd.

Het Nicaraguaanse Sandinista-regime ontpopt zich steeds meer tot een politiestaat. Afgelopen weekend werden opnieuw zes critici gearresteerd van president Ortega en zijn echtgenote en vicepresident Rosario Murillo. Daarmee zitten inmiddels 13 prominente oppositieleiders vast, onder wie zeker vier mogelijke presidentskandidaten.

Onder hen prominente oud-Sandinisten zoals de voormalige minister van Gezondheid Dora María Téllez en voormalig generaal Hugo Torres, die tot 1979 nog betrokken waren bij de strijd tegen dictator Anastasio Somoza en daarna vooraanstaande posities in de eerste revolutionaire regering van het Sandanista Bevrijdingsfront bekleedden.

“Ortega is als de dood voor verkiezingen die een einde aan zijn heerschappij kunnen betekenen”, aldus Dora María Téllez in een gesprek met de Britse Guardian voor haar arrestatie. “Ze gaan de hele oppositie van de kieslijst verwijderen.”

Voormalig generaal Torres verwees in een eerder opgenomen video naar zijn bevrijding van Daniel Ortega uit de gevangenis 46 jaar geleden. “Maar zo gaat het in het leven: degenen die eerst principes hoog in het vaandel hadden staan, lappen ze nu aan hun laars.” In een interview met persbureau AP voorafgaand aan zijn arrestatie beschreef hij de huidige situatie in Nicaragua als: “Dit is geen transitie naar een dictatuur, dit is al een dictatuur in alle aspecten.”

De arrestaties vonden plaats onder een controversiële wet die in december 202 is aangenomen, waarbij de regering burgers kan aanmerken als ‘verraders’. Daarmee wordt hen het recht ontnomen zich verkiesbaar te stellen. Bovendien kan dit ‘verraad’ bestraft worden met tot 15 jaar gevangenisstraf.

Bron: The Guardian

Gerelateerde berichten

Veel Argentijnen hebben hoop gevestigd op Milei

Veel Argentijnen hebben hoop gevestigd op Milei

Over de in december aangetreden nieuwe Argentijnse president Javier Milei wordt heel verschillend gedacht. In La Chispa is vooral gewezen op mogelijke negatieve gevolgen van zijn aangekondigde beleid. In onderstaand artikel betoogt de Nederlander Jan Stroeken, docent macro-economie aan de Universidad de Concepción del Uruguay in Santa Fe in Argentinië, dat van Milei’s beleid wel positieve effecten te verwachten zijn.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This